2024. február 25., vasárnap

A sok betegszabadság miatt panaszkodnak a külföldi befektetők

Az egészségügyi minisztérium sürgős vizsgálatot indított azzal a céllal, hogy kiderítsék, mely orvosok azok, akik a többiektől gyakrabban írják ki betegszabadságra a Leoni, a Cumtobel és az Imi vállalatok alkalmazottait.

A szakszervezetek állítása szerint a vállalatok így visszaélnek a kormánykörökben meglévő kiváltságos helyzetükkel – írja az N1.

Szerbia Európa azon öt országa közé tartozik, amelyekben a legkisebb a betegszabadságok aránya, ugyanakkor a leghosszabb a munkán töltött idő – jelentette ki Bojan Cekić, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet képviselője, aki szerint a szóban forgó vállalatok nyújtottak be panaszt az üggyel kapcsolatban a miniszterelnöknél. 

Minden orvosnak jogában áll, hogy eldöntse, a páciensének szüksége van-e betegszabadságra vagy sem. Ebbe különösen a munkaadóknak nem volna szabad beleszólniuk – tette hozzá Cekić.

Vladimir Domazet ügyvéd szerint amennyiben eredményesek lesznek a vállalatok nyomásgyakorlásai az orvosokra, a munkások jogai sérülhetnek, mert a betegszabadságokkal való visszaélések mindig is léteztek, de vannak tövényes módszerek ezeknek a szabálytalanságoknak  a felderítésére – írja a 021.rs hírpotál.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)