2024. július 20., szombat

Mi várható jövőre?

A Jobb ár elnevezésű állami akció leverte az inflációt

Szerbiában a Jobb ár elnevezésű állami akció jelentős mértékben hozzájárult az infláció csökkenéséhez. A Köztársasági Statisztikai Intézet elemzése azt mutatja, hogy 2023 elejétől, de különösen a Jobb ár akció bevezetése után lassult az infláció.

A Köztársasági Statisztikai Intézet becslése alapján az infláció az év utolsó negyedében várhatóan nyolc százalék körül alakul, az egész évre 12,6 százalék, a

következő év első negyedében pedig várhatóan 5,3 százalék lesz.

Az évközi infláció előrejelzésében figyelembe vették a Jobb ár elnevezésű akciót, a cigaretta, a szeszes italok és a kávé jövedéki adójának nyolcszázalékos növelését, a villamos energia és a földgáz 7,3, illetve 9,4 százalékos drágulását októberhez képest, ezenkívül a Brent kőolaj világpiaci árának csökkenését, amely decemberben várhatóan 17 százalékos lesz.

A Jobb ár állami akció elemzésének eredményei azt mutatják, hogy a leárazott termékek az idei utolsó negyedévben jelentősen lassította az infláció növekedését. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára becslések szerint az idén 9,3 százalékkal emelkedett, 2024 első negyedében azonban 4,7 százalékos emelkedés várható. 

A dohánytermékek, szeszes italok árának emelkedése az év utolsó negyedében 9 százalék körül alakul, 2024 első negyedére pedig 6,8 százalékot prognosztizálnak.

A villanyáram és a földgáz az idén novemberben 7,3, illetve 9,4 százalékkal drágult az októberi árhoz képest. Becslések szerint az utolsó negyedévben az áram drágulása 20 százalék körül alakul, mintegy egy százalékponttal növelve a negyedik negyedévben a teljes fogyasztói árak éves ütemét. Tekintettel arra, hogy a villamos energia árának további emelkedése nem várható, 2024 első negyedében várhatóan mintegy 15 százalékkal lesz magasabb a villanyáram ára a háztartások számára az idei első negyedévhez képest.

A Brent kőolaj világpiaci ára decemberben 17 százalékkal csökkent októberi árához képest, az üzemanyagokra kivetett jövedéki adó pedig nyolc százalékkal emelkedett. Ennek alapján a Köztársasági Statisztikai Intézet arra számít, hogy Szerbiában az utolsó negyedévben mintegy 6,8 százalékkal csökken az üzemanyag ára, ami 0,2 százalékponttal mérsékli a teljes fogyasztói árak éves összevetésben mért növekedési ütemét. Ha minden lényeges körülményt, elemzést és a szerbiai olajszármazékok piacán kialakult ártrendek előrejelzését figyelembe vesszük, várható, hogy 2024 első negyedében az üzemanyag átlagos ára csaknem 5,2 százalékkal lesz magasabb, mint 2023 első negyedében.