2024. április 27., szombat
A VB-DÖNTŐ SAJTÓVISSZHANGJA

„Minden idők legjobb fináléja”

A vasárnap délutáni katari világbajnoki döntő nemcsak a szurkolók körében keltett nagy hullámokat – egy kicsit mindenki szakértővé lépett elő –, de természetesen a média is felrobbant a valóban nem mindennapi események hatására, és nem győztek sorjázni az értékelések a győztes Argentína, a vesztes Franciaország, illetve persze a teljes világsajtó részéről. Bár az ilyen kijelentéseket nem árt módjával, kissé hidegebb fejjel megtenni, annyi már most leszűrhető, hogy szerte a világon az a vélekedés terjedt el, hogy minden idők legjobb világbajnoki döntőjét rendezték meg Luszailban, és még az óvatosabb hangok is arról beszélnek, hogy legalábbis nehéz lenne jobb aranymeccset találni 1930 óta. A vélekedés oka egyrészt a fergeteges izgalmakat és idegtépő végjátékot hozó meccs, ugyanakkor a korszakos zseni, Lionel Messi hollywoodi filmbe illő pályafutás-megkoronázása is hozzáad az összélményhez.

Míg a pártatlan vélemények a meccs minőségét és izgalmait méltatják, annak elszenvedő, valamint diadalittas résztvevője természetesen szögesen eltérő hangulatú gondolatokat fogalmazott meg médiájában. A francia vezető lap, a L’Équipe hősiesnek nevezte a Kékek vereségét, mondván, felemelt fejjel kapott ki a csapat egy olyan ütközeten, amelyben mindkét fél varázslatosan játszott. A L’Humanité szerint csapatuk a vereség ellenére elnyerte a szívüket, és fantasztikus kalandot adtak a szurkolóiknak. A Le Parisien szerint a franciák büszkék lehetnek a nagyot küzdő csapatukra, a Le Figaro pedig úgy vélte, a franciák kiengedték kezükből a lendületet, ezzel a trófeát is. Természetesen minden más lap is a csapattal foglalkozott, amely közül Kylian Mbappét szinte egytől egyig kiemelték mint fantasztikus teljesítményt nyújtó játékost a finálébeli mesterhármassal.

Népünnepély Buenos Aires utcáin (Fotó: Beta/AP)

Népünnepély Buenos Aires utcáin (Fotó: Beta/AP)

Ha a franciák a hősies elbukás felett lamentáltak, az argentinok nem győzték kiélvezni a diadal minden egyes percét. Buenos Aires utcáin több százezres népünnepély vette kezdetét az utolsó értékesített tizenegyes után, a sajtó pedig az egekig emelte a főszereplőket. Messi és Diego Maradona összehasonlítása, legendává kinevezése és istenítése az egész országon átsöpör, a lapok pedig a jelzőket keresték. A La Nacion például úgy fogalmazott, Argentína és Messi megérintette az égboltot Katarban, és egy érzelmi hullámvasutat tett meg a győzelem felé vezető úton, ami alatt szinte minden mentális helyzettel meg kellett küzdeniük a játékosoknak. A Diario de Cuyo szerint a meccs és a tizenegyespárbaj olyan izgalmakat hozott, ami szívleállással veszélyeztette a szurkolókat, az El Dia pedig azt írta, a történelmi döntő önkívületi állapotba hozta az összes argentin szurkolót.

Nyitókép: Népünnepély Buenos Aires utcáin (Fotó: Beta/AP)