2024. május 8., szerda
XX. LABDARÚGÓ-VB – BRONZMÉRKŐZÉS

Hollandia: három ezüst- után bronzérem

Hollandia az 1974-es, az 1978-as és a 2010-es világbajnokságon megszerzett ezüstérmek után 2014-ben bronzéremmel fejezte be a vb-t. A rendes játékidőben és a hosszabbítás során egyik válogatott sem tudta legyőzni Louis van Gaal kiválasztottjait (öt győzelem, két döntetlen), akik ezt a tényt figyelembe véve megérdemelten szerezték meg a harmadik helyet, különösen úgy, hogy a bronzmérkőzésen 3:0-ra győzték le a házigazda brazil válogatottat, amely a két utolsó mérkőzésén összesen tíz gólt kapott.

Habár a hollandok, élen Louis van Gaal szövetségi kapitánnyal és Arjen Robbennel, a csapat legjobbjával, hogy számukra a bronzmérkőzés egy nyűg, ennek ellenére várható volt, hogy nem fognak fehér zászlóval pályára lépni, s az is, hogy a braziloknak igencsak meg kell izzadni, ha feledtetni szeretnék a Németország elleni 7:1-es vereséget.

Van Gaal nem nagyon fiatalított a csapatán, leszámítva, hogy a sérült Sneijder helyén Clasie kezdett, míg Liuz Felipe Scolari, a brazil válogatott szövetségi kapitánya a várakozásoknak megfelelően Marcelo helyére Maxwellt nevezte a kezdőcsapatba, amelybe visszatért Thiago Silva, aki az elődöntőben eltiltás miatt nem léphetett pályára. Pont a PSG csatárának megmozdulása, pontosabban a gólhelyzetben levő Robben elleni visszarántása volt az első említésre méltó esemény a 2. percben, annál is inkább, mert attól függetlenül, hogy a 16-oson kívül történt a szabálytalanság, az algériai Hajmudi a tizenegyespontra mutatott, Silva pedig sárga lapot kapott. Az algériai duplán hibázott, mivel tévesen büntetőt ítélt, a szabálytalanságért pedig nem sárga, hanem piros lap járt volna. A 11-est Van Persie magabiztosan lőtte a bal felső sarokba, megszerezve ezzel negyedik gólját a világbajnokságon. A brazilok még ki sem heverték a bekapott gól okozta sokkot, 13 perccel később egy lesgyanús, jobb oldali beadás után David Luiz kezdőkre jellemző hibát vétett. A Chelsea védője középre fejelt ki a labdát, pontosan a kaputól 11 méterre üresen álló Blind elé, akinek volt ideje előbb levenni, majd igazítani is, s egy erős lövéssel ugyanoda lőtte a labdát, mint Van Persie a büntetőnél. Két kapura lövés, két gól: ez az adat jól jellemezte a hollandok helyzetkihasználását é a brazilok védekezését is.

A második kapott gól után a hollandok kicsit visszaálltak, átadták a területet a braziloknak, akik Oscar révén veszélyeztettek, Cillessen azonban védett, majd a 38. percben szintén Oscar volt az egyik főszereplő, középre adása mindenki, köztük Paulinho és David Luiz előtt is elsuhant, így nem lett meg a szépítés. A félidei statisztika szerint Brazília 56 százalékban birtokolta a labdát, de hat lövésből csak egyszer találta el a kaput, igaz, háromszor a holland védők blokkolták a lövést. A hollandok a négy kapura lövésből háromszor találták el Cesar kapuját, kettőből gól lett.

A második félidő első tíz percében nagy helyzetet egyik csapat sem tudott kialakítani, az 58. minutumban azonban a csereként beállt Hernanes szépen fordult be, de lapos, a hosszú sarok felé tartó lövése nem volt pontos. Nem sokkal később David Luiz szabadrúgása következett, de ez sem okozott gondot a hollandoknak, Cillessen könnyedén fogta meg. A 69. percben Oscar esett el a hollandok 16-osában, a lassításon szépen látszódott, hogy Blind ottfelejtette a lábát, de brazil 11-es helyett Hajmudi színészkedésért sárga lapot adott a brazilnak. A 82. percben Robben került a földre a brazil 16-osban, bizonyára nem önszántából, de a játékvezető továbbot intett.

Próbálkoztak a brazilok, mentek is becsülettel előre, de kapura lövésig nem jutottak el, s ezúttal is bebizonyosodott, hogy a sérült Neymaron kívül Brazíliának nincs olyan klasszis teljesítményre képes csatára, aki egyedül képes mérkőzéseket eldönteni. A kegyelemdöfést a bírói ráadás első percében Wijnaldum adta meg, aki a jobb szélen elviharzó Janmaat középre adását lőtte a rövid sarokba. A végig már csak annyi történt, hogy Van Gaal becserélte harmadik számú kapusát, Vormot is, így a holland keretből a hét mérkőzésen nem volt olyan játékos, aki ne lépett volna pályára a világbajnokságon.

Brazíliaváros: Brazília–Hollandia 0:3 (0:2)

Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 68 034 néző, vezette: Dzsamel Hajmudi (algériai). Góllövők: Van Persie (11-esből) a 3., Blind a 16., Wijnaldum 90+1. percben.

Brazília: Julio César – Maicon, Thiago Silva, David Silva, Maxwell – Ramiers (Hulk, 70.), Paulinho (Hernanes, 57.), Luiz Gustavo (Fernandinho, 46.) – Oscar, Willian – Jo. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

Hollandia: Cillessen (Vorm, 90+3.) – Vlaar, De Vrij, Martins Indi – Kuyt, Clasie (Veltman, 90.), Wijnaldum, Blind (Janmaat, 69.) – De Guzman, Robben – Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.