2024. május 8., szerda

Löw szerint nem kell túlértékelni a diadalt

Scolari elnézést kért

Visszafogottan és már a fináléra koncentrálva nyilatkozott Joachim Löw német szövetségi kapitány, miután együttese kiütéses, 7-1-s győzelmet aratott a házigazda brazil csapat felett a labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében.

    "Tizennyolc perc alatt öt gólt rúgtunk, sokkolva ezzel a brazilokat. Ezzel együtt nem kell túlértékelni a sikert. Alázatra van szükségünk, és nyugodtan felkészülni a vasárnapi döntőre" - közölte a nyolcéves szakvezetői pályafutásának legnagyobb diadalát arató edző, hozzátéve: fontos, hogy ne érezzék magukat legyőzhetetlennek.
    Az 54 éves tréner kifejtette, 2006-ban házigazdaként nagy reményekkel és óriási nyomás alatt vágtak neki a vb-nek, majd kikaptak az elődöntőben. Brazíliában 200 millió ember várta döntőbe a csapatot, ami bénítólag hathat a játékosokra.
    "Nagyon sajnálom Luiz Felipe Scolari kollégámat, azt hiszem, tudom, mit érez" - tette hozzá.
    Elmondása szerint a Belo Horizontéból Campo Bahiába való "hazaút" során Löw örömmel tapasztalta, hogy tanítványai nem fölényeskedtek, és továbbra is két lábbal a földön állnak.
    A kapitány szavait támasztotta alá Toni Kroos nyilatkozata is, aki 50. válogatott meccsén kétszer is betalált, és a mérkőzés legjobbjává választották:
    "Még senki sem lett világbajnok az elődöntőben."
    Ami a döntőbeli ellenfelet illeti, Löw elmondta:
    "A hollandok és az argentinok is remek vb-t játszanak. Mindegy, melyikük lesz az ellenfelünk, a szerdai elődöntő nem lesz mérvadó, mert ránk külön fognak készülni. Mi készek vagyunk megnyerni a döntőt."

* * *

Luiz Felipe Scolari, a házigazda brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya minden felelősséget vállal, s egyben elnézést kért a világbajnoki elődöntőben a németektől elszenvedett kiütéses, 7-1-es vereségért.

    "Bocsánatot kell kérnem az eredmény miatt és azért, hogy nem voltunk képesek döntőbe jutni, ahogy azt várták tőlünk" - mondta meglepő nyugalommal Scolari a találkozó után.
    A 65 éves szakember bevallása szerint profi karrierje legrosszabb napját élte át, s tisztában van vele, hogy Brazília legnagyobb kudarca alapvetően határozza meg mostantól az ő megítélését is, hiába nyert a válogatottal 2002-ben vb-címet.
    "Tudom, hogy ezek után valószínűleg mindenkinek ez a 7-1-es vereség fog rólam eszébe jutni. Ugyanakkor, amikor elfogadtam a kapitányi felkérést, tisztában voltam a kockázattal. Vállalnom kell a felelősséget azért, ami történt, de az élet megy tovább" - elemezte saját helyzetét a szakember.
    Scolari a vereség okaira egyelőre még nem találta meg a választ, abban ugyanakkor biztos, hogy a negyeddöntőben csigolyarepedést szenvedett Neymarral együtt is nagyon kikaptak volna kedden este a német együttestől.
    "Nem hiszem, hogy Neymar hiányával bármit is megmagyarázhatnánk, szerintem ellenfelünk akkor is nagy különbséggel nyert volna, ha ő játszik. - mondta a tréner. - Egyik gól után kaptuk a másikat, bepánikoltunk, nem tehettünk semmit. A németek kihasználták a lehetőségeiket, nagyszerű csapat az övék."
    A szakvezető a jövőjét firtató kérdésekre nem volt hajlandó érdemben válaszolni, azt ugyanakkor leszögezte, hogy a lelkiismerete tiszta:
    "Nem hiszem, hogy bárkivel szemben is lenne elszámolnivalóm, a munkámat elvégeztem, ahogy mindig is."
    Scolari 2012-es visszatérése óta harmadik vereségét szenvedte el a válogatott élén, mellyel tavaly megnyerte a Konföderációs Kupát.