2024. május 8., szerda

A belgák nem Messi, hanem Argentína ellen készültek

Argentína 24, Belgium pedig 28 év után juthat be a legjobb négy közé labdarúgó-világbajnokságon; a két csapat szombaton mérkőzik meg egymással a brazíliai torna negyeddöntőjében. A belgák történetük során csak egyszer játszhattak vb-elődöntőt, 1986-ban éppen a későbbi aranyérmes argentinokkal szemben maradtak alul, Diego Maradona két gólja jelentette a győzelmet a dél-amerikaiaknak. Így ha most sikerül revánsot venniük a belgáknak, akkor ismét legjobb világbajnoki szereplésüket produkálják – a mexikói tornán végül a negyedik helyen végeztek, mivel a bronzmérkőzésen hosszabbítás után kikaptak a franciáktól.

Az argentinok 1986 mellett 1978-ban is elhódították a trófeát, legutóbb pedig 1990-ben jutottak a legjobb négy közé, amikor a fináléban 1:0-s vereséget szenvedtek a németektől. Azóta háromszor a negyed-, míg egyszer-egyszer a nyolcaddöntő és a csoportkör jelentette a végállomást a dél-amerikai sztárcsapat számára.

Mindkét együttes hasonló utat járt be a mostani vb-n, ugyanis csoportjukból favoritként ugyan, de nem túl meggyőző játékkal léptek tovább a legjobb 16 közé, majd a nyolcaddöntőben egyaránt hosszabbítás után harcolták ki a továbbjutást. Az argentinok a 118. percben szerzett Angel Di María-góllal nyertek a svájciak ellen, míg a belgák az amerikaiak felett diadalmaskodtak 2:1-re úgy, hogy a rendes játékidő 0:0-val ért véget.

A szombati összecsapás egyik kulcskérdése – akárcsak 1986-ban, Maradona esetében –, hogy a belgák meg tudják-e majd állítani a dél-amerikaiak vezérét, Lionel Messit, akit eddig mind a négy összecsapáson a mérkőzés legjobbjának választottak. A Barcelona négyszeres aranylabdás sztárja 91. alkalommal lesz válogatott, amivel utoléri a rangsorban legendás elődjét, Maradonát.

Nem Messi, hanem Argentína ellen készülünk. A svájciak már megmutatták, hogyan kell védekezni ellenük, kiválóan futballoztak. Az argentinok gyakran három belső védővel és két szélsővel védekeznek, innen passzolják fel a labdát Di Maríának vagy Messinek, ám ilyenkor gyakran felborul az egyensúly a játékukban – mondta Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya.

Az amerikaiak felett aratott győzelemmel a belga válogatott sorozatban hetedik tétmérkőzését nyerte meg, ami rekordbeállítás, így egy argentinok elleni sikernek duplán örülhetnének a szurkolóik.

A mérkőzéssel kapcsolatban Apró Attila utánpótlás-szakembert kérdeztük.

MI SZÓL ARGENTÍNA MELLETT?

Egyetlen dolog szólhat mellettük, mégpedig az, ha a belgák nem követik a svájciak példáját, azaz nem állnak be a busszal a kapu elé. Ha mégis beállnának, akkor azok a sablonos megindulások tengelyben Messitől, valamint az ellentétes lábbal játszó szélsők kiszámítható befelé erőlködése ezzel az ellenféllel szemben már kevés lesz. Mondhatnánk még a klímát is, de a belgák fizikális állapota félelmetes, úgyhogy ez nem áll fenn.

MI SZÓL BELGIUM MELLETT?

Belgium fokozatosan válik egyre megállíthatatlanabbá az egyszerű, de hatékony játékával, ami ideálisnak tűnik egy torna esetében. A védelmük azonban ilyen szintű megmérettetésre még nem kényszerült, mint a következő meccsen várható. Csak remélni tudom, hogy veszik az akadályt, hisz a hatékony középpályás védekezésük lehet a kulcs, mert az argentin kapu elé juttatott labdáknál már minőségi fölényben lesznek, ha odáig eljutnak, s nem adnak lehetőséget Messiéknek a középpályás rágyorsításra.

KI VAGY MI DÖNTHETI EL A TOVÁBBJUTÁST?

Az egyenes kieséses szakaszban az első gól sok mindent meghatároz, de Messi bármire képes, csakúgy mint a belgák nyers motivációja szervezett keretek közé préselve.

KIRE LESZ ÉRDEMES KÜLÖN ODAFIGYELNI?

Az Argentína támadó középpályásai és Belgium szűrői közti presztízscsata lesz az igazán izgalmas.

KI JUT TOVÁBB?

Belgium, ha Wilmots a „minden mindegy” alapú motivációs technikát jól alkalmazza. Bízom benne, hogy sikerül, mert Belgium nagyon tudatosan építette fel labdarúgását az elmúlt években, Argentína csapatánál pedig úgy érzem, hogy nincsenek jól leosztva a „vadászterületek”.

Argentína–Belgium

Helyszín: Brazíliaváros (Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 68 009 férőhely)

Kezdés: 18.00 (RTS1, m1, HRT2)

Játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

A várható kezdőcsapatok:

Argentína: Romero – Zabaleta, Garay, Fernandez, Basanta – Gago, Mascherano – Lavezzi, Messi, Di María – Higuaín.

Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mertens, Hazard, De Bruyne – Origi.