2024. május 8., szerda

„A német fegyelem perdöntő lehet”

A világbajnokság elődöntője a tét, az első negyeddöntőben két európai együttes, Franciaország és Németország mérkőzik meg. Mindkét válogatott nehézzé tette saját nyolcaddöntőjét, a franciák csak a hajrában tudták két vállra fektetni Nigériát, a németek pedig még a rendes játékidőben sem tudtak dönteni, hosszabbításban győzték le Algériát.

Összességében a franciák állnak jobban az egymás közti összevetésben, elvégre a 22 eddig lejátszott francia–német meccsből 10-et ők nyertek, 5 döntetlen mellett 7 német siker született. Világbajnokságon eddig háromszor találkozott a két együttes, 1958-ban a bronzmeccsen 6:3-ra a gall kakasok nyertek, 1982-ben és 1986-ban egyaránt az elődöntőben futottak össze, a Nationalelf győzött mindkét találkozón, előbb 3:3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel, majd 2:0-ra a rendes játékidőben.

Az utóbbi években két barátságos meccset játszottak, 2012 februárjában Brémában a franciák, 2013 februárjában Párizsban pedig a németek nyertek 2:1-re.

A németek az előző három vb-n elődöntőbe jutottak, ez a válogatott lehet az, amely a világon először sorozatban negyedszer is eljut a torna ezen fázisába. Ráadásul az összes, Brazíliában látott együttes közül az övék a leghosszabb veretlenségi sorozat, az utóbbi 15 válogatottmeccsükből 10-et megnyertek, 5 pedig döntetlennel zárult. A franciáknak is van egy érdekes sorozatuk, az utóbbi öt vb-n, amelyen túljutottak az első körön, az elődöntőig meg sem álltak.

Didier Deschamps, a francia szövetségi kapitány sérülés miatt nem számíthat a kiváló védőre, Mamadou Sakhóra, a másik oldalon Joachim Löw a szintén sérült Shkodran Mustafira és Lukas Podolskira, míg a megfázással bajlódó Mats Hummels pályára léphet.

Izgalmas mérkőzésnek nézünk elébe, amelynek kapcsán megkerestük az OFK Beograd egykori kiváló futballistáját, Gligor Istvánt, aki ismertette velünk, mit vár ettől a találkozótól.

Mi szól a francia csapat mellett?

Az, hogy eléggé fiatal csapatuk van ezen a világbajnokságon, és ha visszatekintünk az előző nagyobb tornákra, azokhoz a francia gárdákhoz viszonyítva a mostani igencsak támadó jellegű futballt játszik, mindig azon vannak, hogy egy góllal többet adjanak, mint amennyit kapnak. Ebben látom a sikerüket is, hogy továbbjutottak a csoportból és a nyolcaddöntőből, habár a németek ellen rázósabb lesz a helyzetük. Az előző vb-n pl. voltak különféle fegyelmi gondjaik is, Domenech alatt nem volt meg az összhang a játékosok és a szövetségi kapitány között, de úgy látom, hogy Deschamps-nál ez a probléma sem áll fenn, nagyon jónak tűnik a csapatszellem, egy hullámhosszon vannak a futballisták és a kapitány. Ribéryt sokan sajnálták, hogy nem játszhat, de ő kimagaslott ebből a csapatból, így viszont a szerepek jobban szét vannak osztva, nagyobb a vállalkozókedv a játékosokban.

Mi szól a német csapat mellett?

A németek mellett az szól, hogy ha megnézzük a válogatott gerincét, és összevetjük az előző világbajnokságon ezüstérmes német csapattal, azt láthatjuk, hogy az együttes magja már akkor is játszott. Gondolok itt Schweinsteigerre, Lahmra, Özilre, Müllerre stb., tehát kb. a fele csapat már akkor is jelen volt, és stabil csapattagok voltak. Tehát tapasztalt játékosokról van szó, a fegyelemről nem is beszélve, ami a németek egyik alaptulajdonsága, és perdöntő lehet egy ilyen találkozón. Ráadásul minőségben még frissültek is a németek az előző vb-hez viszonyítva, de ha kell, bármikor beugorhat Klose is. Fontos, hogy Müller is hozza a formáját, mindig ott van, ahol kell. Plusz ott van még Kroos, aki jól irányít, kiválóan lő távolról, mindig képes hozzátenni valamit a csapat játékához.

Kire vagy mire érdemes külön figyelmet fordítani?

A franciák esetében egyértelműen Benzema lehet az, aki akár egymaga is eldönthet egy ilyen mérkőzést. A németeknél az említett Kroos mellett nagyon sokan vállalhatják ezt a szerepet. Ez is az erőssége a német válogatottnak, hogy szinte mindegyik játékosa képes lehet egy az egy ellen kihasználni egy-egy helyzetet, amivel előnyhöz juthatnak.

Ki vagy mi döntheti el a továbbjutást?

Támadófutballt várok, sok gólra számítok, úgy hiszem, hogy mindkét csapat támadó szellemben fog fellépni. Megjegyezném, hogy a németek kétszer egymás után nem tudnak olyan gyenge teljesítményt nyújtani, mint Algéria ellen, és hiszem, hogy komolyan összeszedik magukat a mai meccsre. Ebben látom az előnyüket. A franciák végig jól teljesítettek, nem volt ingadozás a játékukban a vb kezdete óta, náluk ma állhat be a krízishelyzet, ami a formát illeti.

Ki jut tovább?

A németek továbbjutását várom.

Franciaország–Németország

Helyszín: Rio de Janeiro (Maracanã, 78 838 férőhely)

Időpont: 18.00 (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Nestor Pitana (argentin)

A várható kezdőcsapatok:

Franciaország: Lloris, Debuchy, Evra, Varane, Koscielny, Mautidi, Valbuena, Cabaye, Sissoko, Benzema, Giroud.

Németország: Neuer, Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Özil, Kroos, Müller.