2024. május 20., hétfő

Schürrle jó csere volt – Németország negyeddöntős

Algéria a hosszabbításban kapott két gólra csak eggyel tudott válaszolni

A várakozásokkal ellentétben, sokkal nehezebben, a hosszabbításban két lőtt és egy kapott góllal, Németország legyőzte Algériát és bejutott a negyeddöntőbe. A németek így a 2:1-es és 2:0-s vereség után először győzték le az afrikai csapatot, amely méltó ellenfele volt a világbajnokság egyik főesélyesének.

A sérült Podolski és a mérkőzés előtt belázasodott Hummels nélkül kezdte a mérkőzést a német válogatott, helyüket Götze és Mustafi vették át, s Khedira helyén Schweinsteiger kapott helyet a kezdőcsapatban, míg az algériai csapatban először történt meg, hogy a két csatár, Szlimani és Szudani egyszerre volt a pályán.

Egy jól összerakott és főleg a védekezésre figyelő algériai válogatottal találta szembe magát a német nemzeti együttes. Mivel Algériában szombaton kezdődött a Ramadán, az iszlám böjti hónap, játékosai egy utazó imámtól kaptak speciális engedélyt arra, hogy a mérkőzés előtt ne kelljen böjtölniük, vagyis, hogy ételt és italt vegyenek magukhoz. Az első negyedórában Joachim Löw kiválasztottjai sokkal többet birtokolták a labdát, azonban a legnagyobb helyzet Algéria előtt adódott: Mustafi veszítette el a labdát az ellenfél térfelén, Halliche azonnal előrevágta, s a rosszul kifutó Neuer mellett el is vitte Szlimani a labdát, azonban a Bayern kapusa a világ legjobb védőit idéző mozdulattal csúszott bele a kapu felé tartó lövésbe. A 17. percben Szlimani fejelte a labdát a hálóba, de a partjelző – jogosan – les címén megsemmisítette a találatot. Algéria állandóan hét-nyolc játékossal, középre tömörülve védekezett, így a németek nem nagyon találtak rést sehol sem. Ez egy kicsit össze is zavarta őket, s Götze sorozatban rosszul passzolt, majd Höwedes úgy lőtte előre a labdát, mintha a 90. percben járnánk, s Németországnak az egygólos előnyét kellene megőriznie. A 38. percben Mertesacker ügyetlenkedett mintegy 35 méterre a kaputól, s elpattant tőle a labda, az érkező Feguli elől a játékot jól követő Neuernek sikerült mentenie. Ahogy múlt az idő, a németek egyre veszélyesebben támadtak, s előbb Müller fejese tévesztett célt, majd Özil lövését csak kiütni tudta M'bolhi. Az algériaiak kapusa volt a figyelem középpontjában a 41. percben, amikor előbb bravúrosan leért Kroosnak a jobb sarokba tartó lövésére, s a védés után Götze elé került a labda, de M'bolhi ismét remekül hárított.

A második játékrész két német lehetőséggel (Schürrle, aki Götzét váltotta, és Mustafi) kezdődött, de a német kapu előtt is volt esemény, hiszen a fellazult német védelem csak nagy nehezen tudott felszabadítani egy algériai ellentámadás után. Az 55. percben a 16-os vonalán álló Schweinsteiger tartotta meg szépen a labdát és gurította vissza Lahmnak, akinek a lövése a jobb felső sarokba tartott, de M'bolhi szögletre mentett. A 79. percben Müller a jobb szélen áthámozta magát a védőkön, középre adását azonban Schweinsteiger nem tudta pontosan fejjel továbbítani. A következő beadás ismét a jobb oldalról jött, Müller azonban senkitől sem zavartatva középre fejelt, M'bolhi csak kiütötte a labdát, Schürrle pedig rosszul találta el, így az algériai védők szögletre mentettek. A rendes játékidő végén Schweinsteiger előtt adódott nagy lehetőség, de fejese csemege volt M'bolhinak.

Alighogy elkezdődött a hosszabbítás, Németország megszerezte a vezetést: Müller ezúttal a baloldalról gurított középre, Schürrle túlszaladt a labdán, de sarokkal sikerült utánanyúlnia, s maga mögött bekanalazta a labdát. A 100. percben egy algériai szöglet után óriási egyenlítési lehetőség maradt ki, mivel a lecsorgó labdát Musztafa tíz méterről csúnyán mellélőtte – ha eltalálja a kaput, biztosan gól lett volna… A második 15 percre Algéria már nagyon elfáradt, próbálkoztak, de az átadások pontatlanok voltak, így helyzetig nem jutottak, a németek pedig megelégedtek azzal, hogy múlt az idő. A 116. percben a Schweinsteigert váltó Kramer hagyott ki egy ziccert, a 119. percben Schürrlet tette meg ugyanezt, de a labda Özil elé pattant, aki bebombázta a kapuba. Németország megnyugodott, s azonnal gólt is kapott: a 120+1. percben Dzsabu egy középre adás után azonnal szépített, de már csak egy erőtlen Bugerra-fejesre futotta az afrikai csapat erejéből.

Németország pénteken 18 órától Franciaország ellen lép pályára, a tét a négy közé jutás.

Porto Alegre: Németország–Algéria 2:1 (0:0, 0:0, 1:0)

Estadio Beira–Rio, 43 063 néző: vezette: Ricci (brazil). Góllövő: Schürrle a 92., Özil a 119., illetve Dzsabu a 120+1. percben.

Németország: Neuer – Mustafi (Khedira, 70.), Mertesacker, J. Boateng, Höwedes – Lahm, Schweinsteiger (Kramer, 109.) – Özil, Kroos, Götze (Schürrle, 46.) – T. Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Algéria: M'bolhi – Mandi, Musztafa, Belkalem, Halisz (Bugerra, 97.), Gulam – Taider (Brahimi, 78.), Lacen, Szlimani – Feguli – Szudani (Dzsabu, 100.). Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodžić.