2024. május 20., hétfő

Hiába védett jól Enyeama, egy hibája francia továbbjutást ért

A francia válogatott 2:0 arányban legyőzte Nigériát a vb nyolcaddöntőjében, így bejutott a legjobb nyolc közé. Egy viszonylag alacsony színvonalú mérkőzésen az utolsó negyedórában pörögtek fel az események, az addig remekül védő Enyeama szöglet után rosszul jött ki, Pogba fejelt az üres kapuba, míg a ráadásban Yobo talált be a saját kapujába, megpecsételve Nigéria sorsát.

A meccs első negyedóráját a mezőnyjáték uralta, a csapatok igyekeztek ugyan helyzeteket kialakítani, de vagy jól blokkoltak a védők, vagy rossz passzok csúsztak a befejezésbe. A 15. percben egy szép akció végén Giroud lőhetett, de jócskán mellé-fölé szállt, ahogy a másik oldalon Emenike 20 méteres szabadrúgása is. A 19. percben aztán Musa bal oldali beadásából Emenike gyönyörűen tolta el Lloris mellett a labdát, de lesről talált be a kapuba, maradt a 0:0. A 22. percben csak Enyeamán múlott, hogy a franciák nem jutottak előnyhöz, Valbuena beadását Pogba lőtte rá kapásból elemi erővel, a nigériai kapus szögletre mentett. A 39. percben Musa beadásáról lemaradt Odemwingie, aki azért nem tudott felugrani, mert Evra két kézzel ölelte, de a bíró sípja néma maradt. Az ellentámadásból ismét komoly lehetőséget puskáztak el a franciák, Valbuena középre gurítását Debuchy bikázta mellé. Az utolsó helyzet Nigéria előtt adódott a félidőben, Emenike a tizenhatos sarkáról tűzte rá, Lloris a mezőnybe ütötte a labdát.

A második félidő első említésre méltó eseménye Matuidi talpalása volt, a francia sárgát kapott, Onazit le kellett cserélni. Történt mindez az 54. percben, a következő izgalomra tíz percet várhattunk, akkor Odemwingie cseleit nem vették elég komolyan a franciák, Llorisnak kellett védenie a löketnél. A másik oldalon a 70. percben Benzema került helyzetbe egy kényszerítő után, de Enyeamán átpattanó lövését a gólvonal elől kivágta Moses. A 76. percben ismét a nigériai hálóőrt dolgoztatták meg, Griezmann lövésénél kellett résen lennie. Az ezt követő szöglet után ismét a szerencse fiai voltak az afrikaiak, előbb Benzema középre lövése volt pontatlan, majd Cabaye lökete pattant ki a keresztlécről, nem sok hiányzott a francia gólhoz. A 80. percben megint Enyeama hiúsította meg a francia előnyszerzést, Benzema fejesét tolta szögletre. Valbuena szögletrúgásánál azonban rosszul jött ki, pont Pogba fejére ütötte, aki köszönte szépen, a kapuba bólintott. Franciaország ajándék góllal megszerezte a vezetést. A vb legtöbb lövést fogó kapusa javított öt perc múlva, amikor Griezmann bombáját hatástalanította. A ráadás első percében a nigériai válogatottsági rekorder, Yobo megduplázta a francia előnyt, egy jobb oldali beadásnál Enyeamát és Griezmannt is megelőzve ért a labdába, ami a kapuba csorgott.

A mérkőzést megérdemelten nyerte a többet kezdeményező, az ellenfél kapusát többször megdolgoztató Franciaország.

Brazíliaváros: Franciaország–Nigéria 2:0 (0:0)

Nemzeti Stadion, 67 882 néző, vezette: Geiger (amerikai). Góllövők: Pogba a 79. és Yobo (öngól) a 90+1. percben.

Franciaország: Lloris, Debuchy, Evra, Koscielny, Varane, Matuidi, Valbuena (Sissoko, 90+3.), Cabaye, Pogba, Benzema, Giroud (Griezmann, 62.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Nigéria: Enyeama, Yobo, Ambrose, Omeruo, Oshaniwa, Obi Mikel, Moses (Nwofor, 89.), Onazi (Gabriel, 59.), Odemwingie, Emenika, Musa. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi.