2024. május 19., vasárnap
LABDARÚGÓ-VB – NYOLCADDÖNTŐ

Dávid visszavágna Góliátnak

Felettébb érdekes összecsapásra számíthatunk a brazíliai labdarúgó-világbajnokság hatodik nyolcaddöntőjében, amelyen mindenképpen Németország a favorit, afféle Dávid és Góliát párharcként is megfogalmazható Algériával szembeni összecsapásuk.

Egy csomó pikantériája van azonban a találkozónak, amelyek nagyban befolyásolhatják a negyeddöntős kilétét. Németország és Algéria korábban kétszer találkozott egymással, és a német csapat mindkétszer alulmaradt mai ellenfelével szemben: 1964-ben Algírban barátságos meccsen 2:0-ra, az 1982-es világbajnokság csoportkörében pedig 2:1-re nyert az afrikai együttes. A két, 30 és 48 évvel korábbi győzelemre mondhatnánk, hogy nem sokat számít, régen volt, de az akkori sikerek ellenére a csoportkörben remekelő Iszlam Szlimani által vezetett Algériának van oka a visszavágásra. Az 1982-es vb-n az első fordulóban verték le a németeket, a másodikban 2:0-ra kikaptak Ausztriától, az utolsó körben pedig 3:2-re nyertek Chile ellen, így hat ponttal zártak. Igen ám, de a németek ugyanebben a fordulóban 1:0-ra nyertek egy csapnivaló meccsen az osztrákok ellen, így jobb gólkülönbségével mindkét csapat megelőzte a csoportban Algériát, így továbbjutottak, az afrikaiak pedig csomagolhattak (1982-es vb, Spanyolország, 2. csoport: 1. Németország 6 (6:39, 2. Ausztria 6 (3:1), 3. Algéria 6 (5:5), 4. Chile 0 pont). „Nem hinném, hogy Algéria bosszúra készülne, hogy megbüntessen egy másik német futballistagenerációt – mondta Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya, amikor a közelgő nyolcaddöntő kapcsán szembesítették a „gijóni csúfság” emlékével. – Algéria ettől függetlenül is veszélyes és rámenős ellenfél, de mi is tűzben vagyunk.”

Persze fűtheti az algériai lelkeket a bosszúvágy, csapatuk egyértelműen gyengébb a német csapatnál, Vahid Halilhodžić minden tudására szükség lesz, hogy az afrikaiak méltó ellenfelek lehessenek, a két játékkeret képességei közötti különbség áthidalhatatlan. Az algériai válogatottban néhány húzónév viszi a hátán a csapatot, a németek közül mindenki klasszisnak számít a saját posztján, ez pedig egy ilyen tétmeccsen döntő faktor szokott lenni.

A német játékosok a jelek szerint nem is nagyon foglalkoznak a múlttal, tisztában vannak erejükkel, és ezt megnyilatkozásaikkal egyértelművé is teszik. A csapatkapitány Philipp Lahm úgy fogalmazott, hogy abban reménykednek, hogy javítani tudnak az előző két világbajnokságon elért harmadik helyükön: „Nagyot léptünk előre, teljesen elégedettek lehetünk. Úgy érzem, hogy a csapat rendkívül jól működik, ami a csapatunkat igazán keménnyé teszi.”

Németország rekordot állít fel, amennyiben a korábbi három világbajnoksághoz hasonlóan ismét eljut az elődöntőig, ez ugyanis korábban még egyetlen nemzeti csapatnak sem sikerült. Az ütközet előtt Joachim Löwnek Lukas Podolski sérülése okozhat fejtörést, aki emiatt nem lehet ott a találkozón, ellenben annak örülhet, hogy a szombati edzést szintén kihagyó Jerome Boateng problémáit sikerült gyorsan orvosolni. Algéria keretében mindenki harcra kész, a Dél-Korea elleni 4:2-es győzelemből és az oroszok ellen továbbjutást érő 1:1-ből meríthetnek, helyenként kifejezetten bátran és jól futballoztak, Halilhodžić szerint nem elképzelhetetlen, hogy a németek ellen ismét így lesz: „Úgy gondolom, hogy sokkal jobban is játszhatunk, és miért ne? Lehet, hogy éppen Németország ellen lesz így. Nagyon sok támogatást kaptunk, habár tisztában vagyunk vele, hogy kevesebben szurkolnak nekünk, mint Németországnak, de remélem, sokan szorítanak majd értünk.”

Németország–Algéria

Helyszín: Beira-Rio Stadion (Porto Alegre, 58 306 férőhely)

Időpont: 22.00 (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Sandro Ricci (brazil)

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Neuer, Lahm, Mertesacker, Boateng Höwedes, Hummals, Özil, Schweinsteiger, Kroos, Götze, Müller.

Algéria: Mbolhi, Bugerra, Halis, Meszbah, Medzsani, Mandi, Bentaleb, Feguli, Brahimi, Szlimani, Dzsabu.