2024. május 20., hétfő

A jelenleg legjobb afrikai válogatott nem fél a franciáktól

Az 1998-ban világbajnok, 2006-ban pedig döntős Franciaország az 1998-as vb óta az egyenes kieséses szakaszba először bejutó Nigériával találkozik a nyolcaddöntőben. A papírforma francia sikert ígér, de Nigéria már Argentína ellen is megmutatta, hogy gyors és erős csatáraik minden védelmet képesek komoly feladat elé állítani.

Franciaország veretlenül nyerte meg az E csoportot, Ecuador és Honduras ellen gólt sem kapott, de a védőknek most minden tudásukra szükségük lesz, hogy megállítsák az F csoportban másodikként zárt Nigériát, amely az argentin védelmet kétszer is mattolta a 3:2-es dél-amerikai sikerrel zárult utolsó csoportmeccsén.
Utóbbi találkozón az afrikaiak gyors szélsője, Ahmed Musa duplázott, az ő veszélyes játéka mellett az erőcsatár Emmanuel Emenikére, valamint a rutinos és kiváló technikai képességekkel rendelkező Peter Odemwingiére is oda kell majd figyelnie a francia védelemnek.
– Óriási erőbedobással játszanak, jó csapatuk van, amely erős, gyors, és keményen harcol a középpályán, épp ezért okozott gondot Argentínának is – vélekedett a riválisról Yohan Cabaye, a franciák középpályása. Nigéria 1998 óta az első egyenes kieséses összecsapására készül vb-n, de akárcsak Ghána és Kamerun esetében, itt is megzavarta a felkészülést egy állítólagos pénzügyi vita. Az afrikai együttes játékosai ugyanis csütörtökön félbehagyták az edzést, a hírek szerint azért, mert nem kapták meg a korábban beígért prémiumukat.
– Hallottam erről, de nem hiszem, hogy ez bármin is változtatna, így is, úgy is az övéké a legjobb afrikai válogatott – mondta Bacary Sagna, a francia együttes jobb oldali védője, aki kiemelte, hogy a nigériai játékosok európai topcsapatokban futballoznak. – Tudjuk, hogy nagyon veszélyesek, ezért türelmesnek kell majd lennünk.
A francia válogatott az eddig látottak alapján szereti irányítani a játékot, de Didier Deschamps szövetségi kapitány ezúttal nem küldhet pályára túlságosan támadó felfogású együttest, így elképzelhető, hogy inkább a biztos védekezésből induló gyors ellenakciókra készíti majd fel tanítványait. És nemcsak az ellenfél kiváló játékosai, hanem a kiválasztottjainak a sérülése miatt is fájhat Deschamps feje, ugyanis a védelem egyik meghatározó tagjának, Mamadou Sakhónak az Ecuador ellen kiújult a sérülése, így ő minden bizonnyal kihagyja a mai mérkőzést. Mivel Laurent Koscielny Achilles-inával is gond van, így valószínű, hogy Eliaquim Mangala és Raphael Varane kezd majd a francia védelemben.

Stephen Kesi, a nigériaiak szövetségi kapitánya nem számíthat Michael Babatundére, aki az Argentína elleni találkozón szenvedett karcsonttörést. Csapattársa, Ogenzi Onazi kapu felé tartó erős lövése okozta a sérülést, ami után Babatundét le is kellett cserélni. Keshi a hétvégén megerősítette, hogy bár a hétszeres válogatott Babatunde műtétje jól sikerült, a torna további részében már nem léphet pályára. Vincent Enyeamát a franciák jól ismerhetik, hiszen a nigériaiak kapusa az előző idényben a Lille első számú hálóőre volt, s az őszi idény során 11 mérkőzésen, 1062 percen át nem kapott gólt.

Nem félünk senkitől – mondta Enyeama a L’Equipe-nek, s hozzátette, azért dolgoznak, hogy megmutassák a világnak, mire képesek, s ez most egy kiváló alkalom lehet. A 94. válogatottságára készülő Enyeama nagyon büszke arra, hogy ő a nemzeti együttes csapatkapitánya:

Számomra ez az egyik legfontosabb dolog a világon. Nem tudom, Franciaországban mit jelent a csapatkapitányi karszalag, de Nigériában a kapitánynak kell a vállán vinnie a csapatot. Ha minden jól megy, akkor dicséretet kap a csapatkapitány, ha nem, akkor pedig ő a hibás – nyilatkozta Enyeama.

A két csapat eddig egyszer, 2009-ben Párizsban mérte össze erejét, s akkor meglepetésre Nigéria nyert 1:0-ra. A franciáknak nem megy túl jól az afrikai csapatok ellen, hiszen a világbajnokságokon az utóbbi három mérkőzésükből kettőt elveszítettek: 2002-ben Szenegáltól, 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaságtól kaptak ki, míg 2006-ban Togo ellen nyertek. Nigéria a legutóbbi tíz, európai csapat elleni vb-s mérkőzésen mindig eredményes volt. Ha a Szupersasok nyernek, akkor a negyedik afrikai válogatott lehetnek, amely vb-negyeddöntőig jut: ez eddig Kamerunnak 1990-ben, Szenegálnak 2002-ben és Ghánának 2010-ben sikerült. A franciák közül Karim Benzema remek formában van, amit az is bizonyít, hogy a legutóbbi kilenc válogatottmérkőzésén kilencszer volt eredményes: a vb-n három mérkőzésen három gólt lőtt. A franciák támadójátékáról az is hű képet ad, hogy a csoportmérkőzések során 50-szer lőttek kapura (beleszámítva a blokkolt próbálkozásokat is), s ennek a statisztikai adatnak a tekintetében senki nem előzi meg őket.

Franciaország–Nigéria

Helyszín: Brazíliaváros (Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 69 432 férőhely)

Kezdés: 18 óra (RTS1, m1, HRT2)

Játékvezető: Mark Geiger (amerikai)
A várható kezdőcsapatok:
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Mangala, Evra – Cabaye – Valbuena, Matuidi, Sissoko – Benzema, Giroud.
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo – Obi Mikel, Onazi, Musa – Odemwingie, Emenike, Uchebo.