2024. május 20., hétfő

A görögök nem éltek a lehetőséggel, Costa Rica negyeddöntős!

Costa Rica válogatottja bejutott a brazíliai világbajnokság negyeddöntőjébe, miután 1:1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyespárbajban felülmúlta Görögországot. A hellének óriási lehetőséget szalasztottak el, ugyanis a bírói döntések javarészt nekik kedveztek, a Costa Rica-iak két meg nem adott tizenegyest is felróhatnának az ausztrál sípmesternek – az egyik biztos az volt, Toroszidisz kezezett –, majd emberelőnybe is kerültek a 66. percben. Hiába voltak azonban helyzeteik a továbbiakban, nem voltak elég koncentráltak, nem is tudtak igazán ellenfelük fölé nőni, a tizenegyespárbajban pedig Gekasz hibázott, a Costa Rica-iak mind pontosan lőttek, megérdemeltnek mondható a továbbjutásuk.

Az első helyzetnek nevezhető szituáció Görögország előtt adódott, Karagunisz lepattanó szabadrúgását Hrisztodolopulosz lőtte a jobb kapufa mellé 25 méterről. A másik oldalon Gamboa veszélyeztetett az 5. percben, görög védelmi megingás után ugrott ki, de lövése gyengére sikeredett, jócskán mellément. Még nagyobb veszélyben forgott a görög kapu a 8. percben, amikor Ruiz szerzett labdát, kiválóan tálalt Bolanos elé, aki balról, 11 méternyi távolságból nem sokkal fölé lőtt – ha pontosabb, Karnezisznek kevés esélye lett volna. A következő percekben egyre inkább átvette az irányítást Costa Rica, az első 10 perc elteltével a görögök nagyrészt beszorultak a saját térfelükre. A következő lehetőség ennek ellenére előttük adódott, Karagunisz 25 méterről tüzelt a 28. percben, de a pattogó labdát szépen védte Navas. A 35. percben Campbell felé érkezett ívelés, Holebasz satuba szorította a karját, mintha le is rántotta volna, de Williams sípja néma maradt – ezen a vébén már kevesebbért is adtak néhány tizenegyest. Három perccel később majdnem megszerezték a vezetést a hellének, Szalpingidisz kapott kiváló labdát, kapura lőtte, de Navasnak lábbal sikerült megóvnia kapuját, óriási helyzet maradt ki. Ez volt az utolsó helyzet a félidőben, amely az egyik leggyengébbre sikeredett ezen a tornán, a Costa Rica-i játékosok közül többön látszott a megilletődöttség, a görögök pedig csak a tőlük futballgyilkos játékot játszották.

A második játékrész görög helyzettel indult, Holebasz jobb oldali szabadrúgását Szamarasz 10 méterről fejelte Navas kezébe. Nem sokkal később Costa Rica megszerezte a vezetést. Bolaños gurított az 52. percben a bal oldalról a tizenhatos előterében álló Ruiz elé , aki nagyon okosan, gyengén, de nagyon pontosan a bal kapufa mellett a hálóba gurított. Két perccel később egy jobb oldali beadást kézzel ütött el Toroszidisz a kaputól pár méterre, de a bíró nem vette észre – a görögöknek szerencséjük volt, ez büntető kellett volna, hogy legyen. A 58. percben veszélyes cserére szánta el magát Fernando Santos, a sérülésből lábadozó Mitroglut küldte pályára. A görögök vesztüket érezhették, minden okuk megvolt rá, azonban Duarte óriási butaságot követett el a 66. percben, fölvágta Holebaszt 25 méterre a kaputól, amiért megkapta második sárga lapját, és emberhátrányba kényszerítette csapatát. Nem sokkal később egy kapu előtti kavarodásnál Navasnak kellett mentenie a görögök elől. A 72. percben kihúzták a görögök a gyufát az ellenfélnél, három játékost is elkaszáltak egy percen belül, Manolasz örülhetett, hogy Campbell felrúgását megúszta sárgával. A 80. percben a sokadik szabadrúgást harcolta ki Karagunisz, ő is lőtte el 25 méterről, de jócskán az égbe rúgta kísérletét. Utána Hrisztodolopulosz ment el a jobb szélen, középre lőtt, a megpattanó labdára Navas csapott le. A görögöknek a csoportkör zárása után ismét sikerült a ráadás perceiben gólt lőni. A 90+1. percben Szamarasz felívelése után Gekasz lőtt hat méterről, lövését középre védte Navas, Papasztatopulosz belőtte a lábak-testek tengerén. Rögtön utána majdnem eldöntötték, jobb oldali beadás után Mitroglu fejelt, Navas tolta szögletre a keresztléc alól.

A hosszabbításban érthető módon az emberelőnyben játszó görögök előtt adódott több lehetőség, a 93. percben Hrisztodolopulosz 14 méteres lövése szállt el toronymagasan a Costa Rica-i kapu felett, a 95. percben Gekasz fejéről csorgott az alapvonalon túlra. A 100. percben Kacuranisz lövése ment mellé, megmenekült Costa Rica. A közép-amerikai csapatnak egyetlen helyzete adódhatott volna, az is a 104. percben. Brenes ment el a jobb oldalon, beaádást azonban Kacuranisz tisztázta Campbell elől.

A hosszabbítás második félideje Costa Rica-i helyzettel indult, Brenes indult meg a jobb oldalon, védője szorításában lőtt kapura, nem sokkal ment fölé. A 113. percben egy Costa Rica-i beadás után a felszabadító görögök öt a kettő ellen mehettek kapura, lassan csinálták végig a támadást, Hrisztodolopulosz lőtt 14 méterről, pont középre, Navas védett – ebben a támadásban sokkal több volt. A hosszabbítás utolsó percében Mitroglu kapott labdát a tizenhatosban, gyönge lövésébe beleért csípővel Navas, ismét góltól mentve meg csapatát.

Pár perc szünet után elkezdődött a tizenegyespárbaj, a Costa Rica-iak lőhettek először, utánuk a görögök. Az első három sorozatban mindenki betalált, a negyedikben Campbell sikeres lövésére azonban Gekasz nem tudott válaszolni, a jobb felsőbe tartó lövését Navas védte. Az ötödik szériában Umana is betalált, így Costa Rica története legjobb eredményét elérve bejutott a legjobb nyolc közé, és a negyeddöntőben a közép-amerikai együttes lesz Hollandia ellenfele.

Recife: Costa Rica–Görögország 1:1 (0:0, 1:1, 1:1) – tizenegyesekkel 5:3

Ipaitava Arena Pernambuco, 41 242 néző, vezette: Benjamin Williams (ausztrál). Góllövők: Ruiz az 52., ill. Papasztatopulosz a 90+1. percben.
Costa Rica: Navas, González, Umaña, Duarte, Gamboa (Acosta, 77.), Díaz, Borges, Tejeda (Cubero, 66.), Ruiz, Bolaños (Brenes, 83.), Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto.
Görögország: Karnezisz, Toroszidisz, Papasztatopulosz, Manolasz, Holebasz, Karagunisz, Maniatisz (Kacuranisz, 78.), Szamarisz (Mitroglu, 58.), Szalpingidisz (Gekasz, 69.), Szamarasz, Hrisztodulopulosz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.