2024. május 20., hétfő
G CSOPORT

Németország nyert, de az USA is továbbjutott

Habár a legtöbben azt várták, hogy a németek és az amerikaiak egy döntetlennel kéz a kézben továbbjutnak, a feltételezésnek csak a második fele lett igaz, mert mindkét válogatott ott van a legjobb 16 között, a találkozó azonban a németek 1:0-s sikerével ért véget.

A motivátor, aki elhiteti a játékosaival, hogy lelkesedéssel és optimizmussal hegyeket lehet elmozdítani a helyükről, valamint a racionalitás megtestesítője, aki a stratégiát aprólékosan kidolgozza: az előbbi állítás Jürgen Klinsmann, az Egyesült Államok szövetségi kapitányára, az utóbbi rész pedig Joachim Löwre, a németek edzőjére vonatkozik. Ők ketten 2006-ban a német válogatottat a bronzéremig vezették a vb-n (Klinsmann volt a kapitány, Löw a segédje), utána elváltak útjaik, csütörtökön azonban ismét keresztezték egymást, mivel a G csoport utolsó fordulójában Egyesült Államok–Németország mérkőzést rendeztek.

A mérkőzés előtt Klinsmann azt nyilatkozta: „Löw végzi a dolgát, én meg az enyémet. Ez most nem a baráti telefonbeszélgetéseknek, hanem a munkának az ideje.” A német újságíróknak is tudomására adta, hogy ő most mindent megtesz majd az amerikai sikerért, ezért a sajtótájékoztatón mikor németül akartak tőle kérdezni, annyit mondott, „No German”, s megrázta a fejét. Habár a döntetlen mindkét csapatnak biztos továbbjutást jelentett, többen, köztük a Münchenben született Fabian Johnson, az amerikaiak védője is fogadkozott, hogy „nem játszunk döntetlenre, nem olyan a természetünk”, s ugyanezt mondta Mats Hummels, a németek védője is.

Bekezdtek a németek, az első negyedórában az amerikaiaknál alig volt a labda. Mindjárt a második percben Müller maradt egyedül a 16-osban, s ő félfordulatból próbált kapura lőni, de rosszul találta el a labdát, így lövése csúnyán fölé ment. A 8. percben egy bal oldali beadás után Howardnak kellett kivetődnie a labdáért, egy perccel később pedig Boateng adott be középről, de a labda elment a kapu előtt, pár perccel később pedig ugyanez volt a helyzet, de ezúttal már menteni kellett az amerikai védelemnek Müller elől. Egy perccel korábban Höwedes kapott utánrúgásért sárga lapot, de ha az üzbég bíró jobban figyel, akkor előnyszabályt alkalmazhatott volna, s abból amerikai helyzet alakulhatott volna ki. A 20. és a 23. percben a 16-os sarkáról próbálkoztak az amerikaiak, előbb Beasley lőtt gyengén, utána pedig Zusi nézte ki a felső sarkot, lövése azonban, nem sokkal, de fölé ment. Ahogy múlt az idő, az amerikaiak kicsit többet birtokolták a labdát, le is ült a meccs, s csak Özilnek a 35. percben leadott, Howard által védett lövése említésre méltó, valamint Gonzalez sárga lapja, amit Schweinsteiger megállításáért kapott.

Az 55. percben egy szöglet után Özil adta be a labdát, Mertesacker fejesét Howard nagy bravúrral védte, a kipattanó azonban pont Müller elé került, aki a 16-os vonaláról szépen becsavarta a labdát a bal sarokba, s ezzel megszerezte negyedik gólját ezen a vb-n, összesen pedig már kilencnél jár, és még csak 24 éves! A gól után a németek picit visszaálltak, az amerikaiak azonban nem tudtak helyzetet kidolgozni a remekül védekező Nationalelf ellen. A 83. percben Özil és Götze volt a labda útja, az utóbbi azonban kissé erősen gurította vissza az Arsenal játékosának a labdát, így az amerikai védelem az utolsó pillanatban tisztázott. A második félidőben az amerikaiak a bírói ráadás harmadik percében kerültek helyzetbe, mindjárt kettőt is kialakítottak, de Lahm becsúszva szerelt, majd Dempsey fejelt nem sokkal fölé.

Recife: Németország–Egyesült Államok 1:0 (0:0)

Pernambucano Aréna, 41 876 néző, vezette: Irmatov (üzbég). Góllövő: Müller az 55. percben.

Németország: Neuer – J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes – Lahm – Özil (Schürrle, 89.), Schweinsteiger (Götze, 76.), T. Kroos, Podolski (Klose, 46.) – T. Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Egyesült Államok: Howard – F. Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley – Beckerman, J. Jones – Zusi (Yedlin, 83.), Bradley, Davis (Bedoya, 59.) – Dempsey. Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann.

Hiábavaló portugál győzelem

A portugál válogatott 2:1 arányban legyőzte Ghánát a világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, így csoportharmadikként esett ki, a vesztes fél utolsóként zárt a kvartettben. Bizonyos körülmények között mindkét csapat továbbjuthatott volna, ennek megfelelően egy küzdelmes, sok helyzetet hozó mérkőzést láthattunk, amelyet nagyrészt a ghánai védelem hibáinak köszönhetően Portugália nyert meg.

Már az elején, az 5. percben portugál gólszerzési lehetőséget láthattunk, Cristiano Ronaldo találta el a felső lécet, jobb oldalról, éles szögből lőtt, a labda megcsúszott a keresztlécen. A 12. percben ismét ő veszélyeztetett, a sorfalon átemelt szabadrúgását Fatawu Dauda ütötte ki. A 18. percben Joao Pereira ideális középre adás után teljesen egyedül fejelhetett, bele Dauda kezébe. Az ellentámadásnál Betónak volt nagy szüksége a reflexeire, John Boye beadását Asamoah Gyan lőtte rá 11 méterről. A 23. percben egy szabadrúgás utáni fejest kellett lehúznia. Fél óra után megszületett az első gól, bal oldali portugál beadás után Boye rosszul ért bele térddel, és a labda a keresztlécről a kapufára pattanva a kapuban kötött ki – öngól. Utána Ronaldo lövése a kapusban, Ruben Amorimé az oldalhálóban halt el. A 40. percben Christian Atsu cselezte be magát szépen a tizenhatosba, tekerése nem sokkal ment el a portugál kapu mellett.

A második félidő türelmesebb játékkal indult, az első tíz percben nem sok említésre méltó történt, az első ilyen eseményre az 57. percig kellett várni, abból viszont gól lett. Ghána egyenlített, Kwadwo Asamoah bal külsővel adott be gyönyörű mozdulattal, pontosan Gyan fejére, aki 5 méterről a kapuba fejelt. Négy perccel később hasonló szituációban Abdul Waris fejelt mellé – ha ez bement volna, Ghána továbbjutásra állt volna. Ronaldo a 72. percben még büntetőt reklamált, a 80. percben viszont már egy óriási védelmi hibát követően előnyhöz juttatta Portugáliát, Boye fejelt egy gyertyát egy bal oldali beadás után, Dauda a kapuba tartó labdát nagyon rosszul az aranylabdás elé ütötte, aki nem hibázott. Mivel a másik meccsen időközben az Egyesült Államok vesztésre állt, Portugália további három lőtt góllal továbbjuthatott volna, Ronaldo ennek megfelelően a találkozó utolsó perceiben is többször próbálkozott, de nem tudott már betalálni. A mérkőzés utolsó momentumaként Gyan tekert fölé egy szabadrúgást.

A mérkőzés egyik érdekessége, hogy a ghánai góllövő, Asamoah Gyan immár hatodik vb-gólját lőtte pályafutása során, amivel Afrika csúcstartója lett, lehagyta az öt gólig jutó Roger Millát.

Brazíliaváros: Portugália–Ghána 2:1 (1:0)

Nemzeti Stadion, 67 540 néző, vezette: Shukralla (bahreini). Góllövők: Boye (öngól) a 30., C. Ronaldo a 80., ill. Gyan az 57. percben.

Portugália: Beto (Eduardo, 89.), Pepe, Bruno Alves, Joao Pereira (Varela, 61.), Nani, Veloso, Moutinho, Amorim, William, C. Ronaldo, Éder (Vieirinha, 69.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento.

Ghána: Dauda, Afful, Boye, Mensah, Asamoah, Rabiu (Acquah, 76.), Agyemang-Badu, Gyan, A. Ayew (Mubarak, 82.), Waris (J. Ayew), Atsu. Szövetségi kapitány: Kwasi Appiah.