2024. május 20., hétfő
G CSOPORT

A döntetlen jó nekik, de nem arra játszanak

Német és amerikai részről is cáfolják azokat a feltételezéseket, hogy a mindkét válogatott számára előnyös döntetlenre játszanának a brazíliai labdarúgó-világbajnokság utolsó csoportfordulójában.

A két csapat között több összefonódási pont is van: az amerikai együttest a német Jürgen Klinsmann vezeti, akinek a segítője volt a Nationalelfet irányító Joachim Löw a 2006-os vb-n. Emellett öt amerikai játékos német származású, négyen közülük a Bundesligában játszanak. A négy ponttal a G csoport élén álló Németország számára egy döntetlen biztos csoportelsőséget jelentene, míg a négypontos Egyesült Államok szintén továbbjutna egy ilyen eredménnyel. Az érintettek tagadták, hogy hallgatólagos megegyezés született volna:

Mindkét csapat meg akarja nyerni a csoportot, a győzelemért fogunk küzdeni – mondta Klinsmann, aki kifejtette: csapata minden mérkőzésen kiadja magából a maximumot, s ez Németország ellen sem lesz másként. A Nationalelf védője, Mats Hummels az ellenfél dicsérete mellett a feltételezésekről is elmondta véleményét:

Sportemberekhez méltatlan és nagyon sportszerűtlen lenne a többi csapattal szemben, ha ilyen tervekkel lépnénk pályára – mondta a 25 esztendős hátvéd, aki gólt szerzett Portugália 4:0-s legyőzésekor.

A mai találkozón egy csúcsbeállításra kerülhet sor: a 35 esztendős Tim Howard 102. alkalommal léphet pályára az Egyesült Államok csapatában, ezzel a legtöbb válogatottsággal rendelkező amerikai kapusok rangsorában beérné az éllovas Kasey Kellert.

A csoport másik mérkőzésén csak a győzelem teremthet esélyt a továbbjutásra az 1-1 pontos Portugália és Ghána számára. Fabio Coentrao az első mérkőzésen megsérült, így rá biztosan nem számíthat Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya, s a Real Madrid védőjén kívül Rui Patricio, Hugo Almeida, Andre Almeida és Helder Postiga is sérüléssel bajlódik. A ghánaiak közül Kevin-Prince Boateng és John Boye kapott rúgást a németek elleni, 2:2-vel végződő találkozón, de az orvosi stáb mindkettőjüknek zöld fényt adott, így pályára léphetnek, nem úgy, mint Sulley Muntari, aki két sárga lap miatt nem játszhat, s az ő pozícióján valószínűleg Michael Essien vagy Emmanuel Agyemang-Badu szerepel majd.

Egyesült Államok–Németország

Helyszín: Recife (Itaipava Arena Pernambuco, 46 154 férőhely)

Időpont: 18 óra (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Ravsan Irmatov (üzbég)

A várható kezdőcsapatok:

Egyesült Államok: Howard, Fabian Johnson, Besler, Cameron, Beasley, Beckerman, Bradley, Jones, Zusi, Bedoya, Dempsey.

Németország: Neuer, Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes, Khedira, Lahm, Kroos, Özil, Götze, Müller.

Portugália–Ghána

Helyszín: Brazíliaváros (Nemzeti Stadion, 72 888 férőhely)

Időpont: 18 óra (m2, RTS2)

Játékvezető: Nawaf Shukralla (bahreini)

A várható kezdőcsapatok:

Portugália: Beto, Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, A. Almeida, Veloso, Moutinho, Meireles, C. Ronaldo, Éder, Varela.

Ghána: Dauda, Afful, Boye, Mensah, Asamoah, Essien, Rabiu, Atsu, Boateng, A. Ayew, Gyan.

1. forduló: Németország–Portugália 4:0, Ghána–Egyesült Államok 1:2. 2. forduló: Németország–Ghána 2:2, Egyesült Államok–Portugália 2:2. 3. forduló: Egyesült Államok–Németország és Portugália–Ghána (június 26., 18 óra)

1. Németo.

2

1

1

0

6:2

4

2. USA

2

1

1

0

4:3

4

3. Ghána

2

0

1

1

3:4

1

4.Portugália

2

0

1

1

2:6

1