2024. július 27., szombat
LOKALNI IZBORI 2024

Zalagati se za interese Mađara i u Zapadnoj Bačkoj

Savez vojvođanskih Mađara održao je skup zajednice u Somboru, na kojem su između ostalih prisustvovali dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, Elvira Kovač, članica predsedništva SVM-a, Andor Deli, poslanik Evropskog parlamenta, Emeše Lalić Urban, državna sekretarka ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i dr Emeše Uri, kandidat SVM-a za odbornicu u Somboru.

Dr Balint Pastor je rekao da je u zapadnoj Bačkoj potpuno jasno da se niko drugi, osim SVM-a, ne bori da Mađari žive kao Mađari i da čuvaju i razvijaju našu tradiciju, naš jezik i naše institucije.

– Zato je važno da što više ljudi u nedelju podrži SVM u opštini Apatin, na području grada Sombora i okolnih sela, naglasio je predsednik.

Prisutne je pozdravio Ištvan Peter, nosilac izborne liste SVM-a u Apatinu. Dr Đerđi Goretić Vamošer, nosilac izborne liste SVM-a u Somboru, rekla je o kandidatima i programu da je SVM jedina stranka koja samostalno izlazi na opštinske izbore u Somboru.

– Na spisku je 21 osoba koja predstavljaju i okolna sela, a pobrinuli smo se da na njoj bude i mladih. Želeli bismo da nastavimo započeti posao, infrastrukturna ulaganja, obezbeđivanje adekvatne vode za piće. U prethodnom mandatu su realizovane razvojne investicije, kao što je renoviranje deonice puta Kljajićevo i Telečka, renoviranje Doma zdravlja u Somboru, izgradnja puta između Bačkog Monoštora i Kupusine i vraćanje zgrade pozorišta u Bezdanu u vlasništvo zajednice, rekla je ona.

Dr Uri Emeše je istakla moć mađarskih zajednica u Vojvodini i Zapadnoj Bačkoj, koja se manifestuje u njihovom specifičnom karakteru, a efektivno zastupanje interesa donelo je rezultate.

Nyitókép: (Fotografija Andraša Otoša)