2024. június 16., vasárnap
LOKALNI IZBORI I IZBORI ZA EP 2024

Efikasno zastupanje je ključ opstanka

Predsednik odbora nacionalnog jedinstva Mađarske poziva na učešće na vojvođanskim opštinskim izborima i izborima za EP

OVOM NOVINSKOM ČLANKU PRIPADA I FOTO GALERIJA.

Odbor za nacionalno jedinstvo parlamenta Mađarske boravio je u zvaničnoj poseti u Vojvodini. U sedištu Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici, gosti su se susreli sa predsednikom SVM-a, dr Balintom Pastorom i njegovim kolegama, zatim su se Karolj Pancel, predsednik odbora i dr Balint Pastor obratili javnosti, govoreći o nacionalnoj politici, ulozi SVM-a na različitim nivoima vlasti u Srbiji, a zatim i o izborima za lokalnu samoupravu, kao i izborima za Evropski parlament.

Primarni cilj delegacije je bio da se upozna sa situacijom Mađara u Vojvodini, rekao je Balint Pastor, podsetivši da odbor redovno posećuje i druga područja van matice. Na sastanku je konstatovano da je položaj Mađara u Vojvodini, kao i srpsko-mađarski odnosi primerni, razgovarano je o radu i ovlašćenjima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i njegovoj ulozi u svakodnevnom životu vojvođanskih Mađara, u kome je i predsednik Arpad Fremond učestvovao, rekao je on.

– Razmenili smo mišljenja o tome sa kakvim izazovima se ovih nedelja suočavamo u Mađarskoj i Vojvodini. Biće izbori za Evropski parlament, za koje su zainteresovani i vojvođanski Mađari, koji mogu da glasaju kao dvojni državljani. Takođe smo zainteresovani da Evropski parlament ima što više predstavnika koji su nacionalno opredeljeni i drže se tradicionalnih vrednosti. Na opštinskim izborima važno je da SVM ima što više gradonačelnika i odbornika u lokalnim samoupravama 23 opštine u kojima SVM nastupa samostalno, prokomentarisao je Balint Pastor.

Odbor je započeo posetu odajući počast kod nadgrobnog spomenika Ištvana Pastora. Karolj Pancel je istakao da je Ištvan Pastor bio izuzetan državnik i izvanredan saborac u izgradnji nacije u obe zemlje. Ištvan Pastor ima večne zasluge u istorijskom srpsko-mađarskom pomirenju pre 10 godina i zato što se može reći: danas je dobro biti Mađar u Srbiji, rekao je on. „Postoji jedna snažna, utvrđena kulturna autonomija”, istakao je on.

– Čestitam vam na rezultatima prošlogodišnjih izbora u Srbiji, uspeli ste da povećate broj poslaničkih mandata i da zadržite broj mesta državnih sekretara. Ovo efikasno zastupanje je neophodno za opstanak vojvođanskih Mađara u domovini. Zato su opštinski izbori u Srbiji 2. juna važni. Ohrabrujemo sve da podrže kandidate SVM-a i mađarske koalicije, rekao je Karolj Pancel.

Odgovarajući na pitanje našeg lista o tome čemu vojvođanski Mađari mogu doprineti učešćem na izborima za EP i glasanjem, Karolj Pancel je objasnio da državljani Mađarske koji žive u Srbiji imaju pravo da učestvuju na izborima za EP i zahvalio SVM-u na predizbornoj kampanji u vezi sa ovim takođe.

– Pretpostavlja se da će desetine hiljada ljudi glasati za liste mađarskih partija. Nadam se da će lista Fides-KDNP-a biti izglasana ne samo zbog rada i rezultata vlade Mađarske u odnosu na nacionalnu politiku, već i zato što je jedan vojvođanski Mađar sa srpskim državljanstvom na 8. mestu ove izborne liste. Ovaj poslanik može predstavljati i Mađarsku, i Srbiju, kao i vojvođanske Mađare u Briselu, ispunjavajući ulogu mosta između Srbije i Zapada, Srbije i Mađarske. Postoje mađarski regioni koji još ne bi mogli da uđu u Evropski parlament, a naša je dužnost da Fides iz ovih regiona uvrsti kandidate na mesta sa sigurnim ulaskom u parlament na njegovoj izbornoj listi, rekao je Karolj Pancel.