2024. április 27., szombat

Očuvanje identiteta i stvaranje egzistencije

Skupština Saveza vojvođanskih Mađara u Senti izabrala je dr Balinta Pastora za novog predsednika stranke

Ovom članku pripada i FOTO GALERIJA.

U Senti je u subotu održana 20. Izborna skupština SVM-a, koja ove godine slavi tridesetu godišnjicu svoga postojanja. Od 335 datih glasova delegata, 333 je podržalo, a samo dva su bila protiv izbora dr Balinta Pastora za predsednika stranke. U svojoj izjavi, novi lider je, u vidu ovih brojeva, odluku skupštine nazvao ogromnim poverenjem, i najavio doslednu politiku i pristup, koja je spremna na otvaranje, ali ne i voljna da zaboravi.

Nakon njegovog izbora, u subotu uveče u Hali sportova u Senti, dr Balint Pastor, predsednik SVM-a, rekao je da će stranka i ubuduće raditi na očuvanju identiteta i stvaranju egzistencije mađarske zajednice u Vojvodini, kao i da će kontinuirano raditi na prihvatanju što većeg broja lokalnih projekata, čija će realizacija unaprediti kvalitet života građana. Stranka je, kako je rekao, spremna da se otvori za one intelektualce koji trenutno nisu članovi SVM-a, spremna je i za saradnju i prihvatanje, ali ne može da zaboravi kakve su mere neki ljudi sprovodili pre deset godina protiv organizacije i zajednice, pa stranka ni ubuduće ne može da zamisli saradnju sa njima.

A VMSZ új elnökének megválasztása közel 350 küldött jelenlétében zajlott le (Ótos András felvétele)

Izbor novog predsednika SVM-a obavljen je u prisustvu blizu 350 delegata (Fotografija Andraša Otoša)

Na mađarskoj političkoj sceni u Vojvodini, SVM namerava da nastavi da stvara sadržajan savez sa Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara ("VMDP") i Strankom mađarskog jedinstva ("MEP"), naveo je, dok "Fides-KDNP", kao i do sada, smatra partnerom u Mađarskoj, a Srpsku naprednu stranku partnerom u Srbiji, jer su postignuti izuzetni rezultati zajedno sa ovim organizacijama u proteklom periodu.

Obraćajući se novinarima, dr Balint Pastor je rekao da je izabran i savet stranke od 50 članova, koje će u ponedeljak održati konstitutivnu sednicu na kojoj će biti izabrano predsedništvo stranke i njeni odbori. Time su u suštini završeni izbori u stranci, objasnio je predsednik stranke.

Ova 20., izborna skupština, na kojem je SVM u subotu izabrao predsednika stranke i njen savet, počeo je u 10 sati u Senti. Izbor lokacije nije slučajan: partija je ovde osnovana 18. juna 1994. godine, a ove godine slavi tridesetu godišnjicu. Na to je u svom govoru na licu mesta podsetio i dr Balint Pastor, tada još vršilac dužnosti predsednika SVM-a. Istovremeno, on je rekao da se na sadašnjoj skupštini može izvestiti samo o devet i po meseci umesto uobičajenih četiri godine rada. Razlog za to je što je tadašnji predsednik Ištvan Pastor preminuo u oktobru, nakon prošlogodišnje skupštine održane 20. maja. Istakao je: izazovi, tragedija, uvođenje reda i održavanje pozicija je karakterisala svakodnevicu u ovih devet i po meseci iza nas.

NIJE BIO IZBORNI MAMAC

Dr Balint Pastor je u svom izveštaju istakao značaj Srpsko-mađarskog strateškog saveta, koji je osnovan 20. juna 2023. godine. Tada su se prvi put susreli lideri dve zemlje: na sastanku su učestvovali i šefovi država, šefovi vlada i ministri, i rodila se jedna jedinstvena strateška saradnja. U svom govoru se dotakao primopredaje Doma kulture u Nosi prošlog avgusta, u kome radi i izmešteno odeljenje vrtića "Vackor", ali je istakao i turistički značaj otvaranja akva-parka u Paliću, i podsetio da je prethodno takođe Ištvan Pastor stajao i iza ove ideje, od srca se zalagao za njega, a realizacija ovog projekta nikada ne bi ni bila završena da nije bilo tako.

Posebno je istakao ulogu SVM-a u tome što su u oktobru 2023. godine, posle osam godina borbe, migranti nestali iz vojvođanskih naselja. "Uprkos izjavama koje su date od strane zlih jezika, sada je dokazano da otklanjanje nereda migranata nije urađeno samo u izborne svrhe: situacija se i dalje smatra sređenom, a SVM će nastaviti da čini sve kako bi garantovao bezbednost stanovništva u vojvođanskim naseljima", naveo je dr Balint Pastor.

MUKOTRPNO IZBORNO NADMETANJE

On je u svojoj analizi naglasio i da je stranka takođe ojačala odnos sa vladom Mađarske. Postigla je uspehe u celodnevnom otvaranju drumskog graničnog prelaza Horgoš-Reske, a Fondacija "Prosperitati" je nedavno raspisala još jedan konkurs u vrednosti od 11,8 miliona evra, ali su otvorili i železničku prugu između Segedina i Subotice, naveo je on.

On je period kampanje pred izbore 17. decembra ocenio kao mukotrpne, pošto su stranka i zajednica izgubile lidera dva dana pre početka kampanje.

– Najvažniji zadatak SVM-a u ovom periodu bio je da spreči da kontrola sudbine mađarske zajednice u Vojvodini padne u ruke političkih avanturista, koji su se ranije pozicionirali kao alternativa radeći na dezintegraciji zajednice, a danas retko izdaju čak i štura saopštenja, a „uloga zaštite zajednice" se u njihovim redovima iscrpljuje kratkim, otrovnim sadržajima koji se dele na društvenim mrežama. I u ovom teškom periodu, SVM je uspeo da nastavi ranije započet posao, a odlični rezultati nisu izostali, podsetio je v.d. predsednika na poziciju stranke ojačanu izbornim rezultatima.

A jövőben is következetes és partnereihez hű politikát folytat majd a VMSZ a pártelnök ígérete szerint (Ótos András felvétele)

Po obećanju predsednika stranke, SVM će i ubuduće nastaviti da vodi politiku koja je dosledna i lojalna prema partnerima (Fotografija Andraša Otoša)

NAZIRE SE VLADAJUĆA VEĆINA

Navodeći ovogodišnje rezultate u svom govoru, dr Balint Pastor je pomenuo i početak realizacije planiranih radova u sedištu "Mađar soa" u Novom Sadu, za šta su već potpisani neophodni ugovori. On je rekao i da je 27. februara sa šefom države Aleksandrom Vučićem razgovarao o budućoj vladajućoj većini, a pre toga su razgovarali i o detaljima koalicionog sporazuma. Na kraju svog izveštaja, dr Balint Pastor se dotakao i činjenice da se članstvo SVM-a proširilo od prošle skupštine: danas organizacije ima 13.484 članova.

„POBEDNIČKA JE...”

Inače, na početku skupštine izabrano je radno predsedništvo, koje je preuzelo vođenje skupštinom pod u upravljenjem Imrea Kerna. Delegati su jednoglasno prihvatili predloženi dnevni red, pa je u kratkom roku obavljen i izbor radnih tela. Žužana Magoši je predstavila izveštaj mandatne komisije: utvrdila je da je prisutno 347 delegata, tako da skupština ima kvorum. U nastavku sednice, iza zatvorenih vrata odvijala se rasprava o predsedničkom izveštaju, izmeni statuta i nominacijama, a potom je održan programski govor kandidata, a vodila se rasprava i o njegovom sadržaju. U pauzi glasanjem je izabran predsednik stranke. Navedeni delovi sastanka nisu bili otvoreni za štampu, a predstavnicima medija je po zaključenju sastanka predsednik stranke dao izjavu sa rečima navedenim sa početka našeg teksta. Slogan subotnjeg događaja je bio jedan citat od Endrea Adija: „pobednička je, nova, mađarska”.

Nyitókép: Fotografija Andraša Otoša