2024. április 27., szombat

Opstati i održati korak

Pokrajinska vlada odobrila godišnje subvencije za dvadeset i dva manjinska lista

Ovom članku pripada i FOTO GALERIJA.

Garantovanjem opstanka i kontinuiteta informisanja na manjinskom jeziku se vodi Pokrajinska vlada svake godine kada odobrava godišnju subvenciju za manjinske štampane medije, ​​rečeno je u četvrtak u Novom Sadu, u salonu Pokrajinske vlade, gde su uručeni ugovori o dotacijama za 2024. godinu predstavnicima izdavačkih kuća. Sekretarka za kulturu i javno informisanje Dragana Milošević izjavila je da odaje priznanje zaposlenima listova koji izlaze na jezicima nacionalnih zajednica, jer iz godine u godinu dokazuju svoju upornost i požrtvovanost, a sve to kako bi zadata zajednica mogla da sačuva sopstvenu kulturu, karakteristike i jezik. Vojvodina se smatra draguljem upravo zbog svoje raznovrsnosti, ali je i izuzetan region u celoj Evropi po načinu na koji se ostvaruje podrška ovih značajnih novinskih izdavača, s jedne strane iz pokrajinskih izvora, a sa druge strane iz sredstava nacionalnog saveta. Reč je o jedinstvenom, izvodljivom, uzornom modelu finansiranja, istakla je ona.

Pokrajinska vlada je ove godine izdvojila 490 miliona dinara za podršku ovim listovima, objasnila je sekretarka i istakla da je činjenica da je današnji budžet duplo veći od onog o kojem je odlučivalo prethodno rukovodstvo dokaz posvećenosti sadašnjeg sastava pokrajinskog rukovodstva. Ona je čestitala medijskim kućama koje obeležavaju značajan jubilej ove godine i poželela svim medijskim organizacijama uspeh u radu tokom cele godine, istakavši da će sledeće godine doprinos pokrajinske administracije u pokrivanju njihovih troškova biti još veći. Na kraju, Dragana Milošević je istakla: kako i do sada, manjinska štampa može da računa na partnerstvo pokrajinske vlade u sprovođenju svojih ideja.

Ugovor u ime "Mađar soa" je potpisala direktorica Edvina Erdedi (Fotografija Andraša Otoša)

Ugovor u ime "Mađar soa" je potpisala direktorica Edvina Erdedi (Fotografija Andraša Otoša)

Ove godine, pokrajinsku podršku dobilo je ukupno 22 izdanja devet novinskih izdavača na osam jezika: dnevni list "Mađar so" i njegova izdanja, časopis "Het nap", slovački list "Hlas L'udu", rumunski list "Libertatea", rusinski list "Ruske slovo", "Hrvatska riječ", Bunjevački list, Makedonski centar za javno informisanje i ukrajinski list "Ridne slovo".

Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, saopštila je da je vlada odobrila 166,4 miliona dinara za naš dnevni list, koja ove godine slavi 80 godina postojanja, kao i za njegova izdanja, od čega će ovo preduzeće oko 142 miliona dinara potrošiti na izdavanje dnevnih novina, a ostatak na objavljivanje časopisa "Kepeš ifjušag", "Jo pajtaš" i "Mezeškalač". Oko 90 odsto dobijene subvencije koristi se za pokrivanje zarada zaposlenih, ostatak omogućava nabavku sirovina za štampariju. Ova pokrajinska podrška je od vitalnog značaja za "Mađar so", ocenila je direktorica u izjavi medijima, jer bi bez nje objavljivanje lista postalo upitno.

Vrednost ovogodišnje bespovratne subvencije odgovara prošlogodišnjoj subvenciji od 48 miliona dinara, izjavila je novinarima Edit Laslo, direktorica "D.o.o. Het Nap Lapkiado Kft."-a. Taj iznos omogućava plaćanje troškova neophodnih za osnovni rad, objasnila je ona, i pomaže u pokrivanju troškova štampanja i uređivanja. "Het nap" takođe pokušava da dobije bespovratna sredstva koja će doprineti izdavačkoj delatnosti tokom godine, rekla je Edit Laslo.

Milana Arnašova Radićova, direktorica slovačkog lista "Hlas L'udu", rekla je za naš list da će subvenciju od 62,8 miliona dinara ova medijska kuća iskoristiti za izdavanje matičnog lista i njegovih publikacija. U suštini, ona pokriva osnovne troškove rada ove novinske kuće, koja, kao i "Mađar so", takođe slavi 80. godišnjicu, te stoga ove godine proizvodi mnogo sadržaja vezanih za godišnjicu. Direktorica je navela da dalji razvoj nedavno započete video produkcije, koja je dostupna i na Jutjubu, održavanje uspostavljenog studija i njegovo unapređenje uživaju prioritet.

Nyitókép: Fotografija Andraša Otoša