2024. április 27., szombat

Očuvanje istorijskih dokumenata

Rukovodstvo lista "Mađar so" i časopisa "Het nap" razgovaralo je o zajedničkom radu i ciljevima sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Mađara u Senti

Rukovodstva "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, časopisa "Het nap" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara (VMMI) održali su juče u Senti razgovor o uspehu dosadašnje saradnje, kao i o daljem zajedničkom radu.

Đenđi Kormanjoš Katona, direktorica "VMMI", rekao je da je njihov glavni zadatak digitalizacija, jer zahvaljujući tome mogu da spasu kulturno nasleđe mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini. Ona je dodala da je digitalizacija zajednička tačka dodira.

– Naš zadatak je da sadržaj lista "Mađar so" i pripadajućih priloga, kao i digitalizovanu formu časopisa "Het nap", prikažemo u Digitalnom arhivu vojvođanskih Mađara. Vodili smo razgovore o ovome, kao i o povezanim ciljevima. Neke od slika fotoreportera Lasla Dormana i Maćaša Nemeta sada se mogu pogledati u galeriji fotografija "Vamadia". Veoma je važno sa stanovišta mađarske zajednice u Vojvodini da se ovi sadržaji učine dostupnim besplatno, jer se smatraju javnom svojinom, rekla je ona.

Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, podsetila je da ovaj dnevni list ove godine proslavlja 80 godina svoga postojanja, zbog čega je važno ubrzati digitalizaciju.

Ona je ukazala na to da je već u toku digitalizacija dva dečija časopisa "Mezeškalač" i "Jo pajtaš", kao i publikacije "Naptar". Rad VMMI-ja smatraju važnim, to što će sačuvati "Mađar so" u elektronskom obliku za potomstvo, jer se danas već može smatrati istorijskim dokumentom, a na osnovu povratnih informacija, mnogi ljudi koriste članke koji su nekada bili objavljeni u novinama za svoja istraživanja.

– Uz sve ovo, razmišljali smo i kako da ojačamo jedni druge i međusobni rad. Uskoro će početi radovi u sedištu "Mađar soa", pa će početi i realizacija investicija. Između ostalog, sanjali smo da napravimo muzej štampe i štamparije. U okviru toga želimo da pronađemo i mogućnosti kroz koje možemo da usmerimo pažnju zainteresovanih na rad "VMMI", rekla je Edvina Erdedi.

Edit Laslo, direktorica časopisa "Het nap", rekla je da su ranije, zahvaljujući Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine brojevi ovog nedeljnika od 1946. do 2022. godine već bili digitalizovani. Oni se već mogu pogledati na njihovoj veb stranici.

– Na sastanku smo razgovarali i o prošlim i budućim planovima u vezi sa časopisom "Het nap". Ogromna količina fotografija je nedavno digitalizovana, sada je naš zadatak da ih identifikujemo, imenujemo i klasifikujemo po datumu. Na ovaj način možemo da predstavimo ogromnu i bogatu prošlost koja je okarakterisala zajednicu Mađara ovde u Vojvodini poslednjih decenija, rekla je Edit Laslo.

Pored direktora, na ovom sastanku su bili prisutni i Marta Varju, glavna urednica dnevnog lista "Mađar so" i zamenik glavnog i odgovornog urednika Endre Mariaš, kao i Livia Tot, glavna i odgovorna urednica časopisa "Het nap". Nakon razgovora, gosti su takođe mogli da steknu uvid u procese digitalizacije.

A találkozó résztvevői / Gergely Árpád felvétele

Učesnici sastanka / foto snimak Arpada Gergelja

Nyitókép: Gosti su takođe mogli da vide radove na digitalizaciji koje vrši VMMI / foto snimak Arpada Gergelja