2024. április 27., szombat

Složnost umesto praznog hoda

Štamparija "Forum" slavi svoj šezdeset i šesti rođendan

Galeriju fotografija za ovaj članak možete pogledati OVDE.

Na proslavi u petak, na petoj stanici našeg ciklusa programa, koji je započet povodom godišnjica pokretanja "Mađar soa", naših dečijih časopisa "Mezeškalač" i "Jo pajtaš", kao i Štamparije "Forum" "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, govorilo se o rezultatima Štamparije "Forum".

Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, pozdravila je prisutne na mađarskom jeziku, a zatim pročitala svoj svečani govor na srpskom, s obzirom na to da je u svečanoj sali na trećem spratu našeg sedišta bio prisutan veliki broj starih i novih partnera štamparije.

Ona je zahvalila našim kolegama i zaposlenima na svemu što su učinili za naše preduzeće u, kako je rekla, veoma radnoj 2023. godini.

– Godina iza nas bila je odlučujuća u životu Štamparije "Forum", sve ciljeve koje smo postavili pre godinu dana, zapravo smo ostvarili, čak štaviše! Dokazali smo se i više od toga!, rezimirala je Edvina Erdedi, koja je u novembru 2022. godine postala vršilac dužnosti direktora "D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft."-a, a samo mesec dana kasnije počeli su radovi na izgradnji štamparije u ulici Laze Nančića. Ona na ovo gleda sa posebnim ponosom.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

– Kupili smo i nove štamparske mašine, zahvaljujem se zaposlenima što smo zajedno mogli da doživimo i zaključimo ovu uspešnu godinu, rekla je direktorica.

Ova godina je stoga bila odlučujuća u istoriji Štamparije "Forum". Prošle godine srušeni su objekti na prostoru štamparije u ulici Laze Nančića i pripremljen teren za izgradnju nove hale. Ovaj objekat od 1.000 kvadratnih metara izgrađen je za otprilike pola godine i završen je do juna. Proces je protekao glatko, izvođači su se uspešno nosili sa preprekama i završili posao pre roka.

U poslednjim danima izgradnje počeli su da sele velike štamparske mašine, koje su ponekad bile i preko deset tona, iz našeg sedišta u centru grada u zgradu u ulici Laze Nančića. I ovaj proces se odvijao bez problema, u dve faze.

Zbog selidbe štamparska proizvodnja nije morala da bude zaustavljena ni na trenutak, nijedna porudžbina nije morala biti otkazana, a možda i najvažnije: niko nije povređen. U svom govoru, direktorica se zahvalila Tiboru Galambošu, koji pomaže direktoru u oblasti investicija i opštih poslova, na ulozi u organizaciji procesa preseljenja i Gaboru Mokušu, pomoćniku direktora zaduženom za štampariju. Zahvaljujući njihovoj stručnosti, izmeštanje štamparije trajalo je 12 dana kraće od planiranog. Koliko je važna ova selidba shvatili su i ostali zaposleni u štampariji, i učinili su mnogo za uspeh ove priče.

– Trenutno se gradi svlačionica štamparije i kanalizacioni sistem, uređujemo dvorište i prostor kapije. Došlo je vreme da naši zaposleni mogu sa ponosom da rade u našoj štampariji, čuli smo.

Što se tiče nabavke mašina, treba napomenuti da je u septembru, kao rezultat stečajnog postupka, naša štamparija po povoljnim uslovima nabavila opremu za uvezivanje knjiga, štamparsku pripremu i ofset štampu. Nova štamparska mašina je polovna, ali u odličnom stanju, a novi nož je skoro nov. Ipak, najveća i najznačajnija investicija je automatizovana mašina za proizvodnju kutija, koja je stara jedva tri godine, a zahvaljujući kojoj Štamparija "Forum" može da proširi svoju paletu usluga.

– Konačno možemo da postanemo konkurentni na tržištu, zahvaljujući mašini za proizvodnju kutija, štamparija može da garantuje stabilnost kompanije. Nove mašine dovezli smo iz Subotice u Novi Sad, takođe bez problema. Oni su već u funkciji, a u toku je obuka rukovaoca ovih štamparskih mašina. U novu godinu ulazimo sa velikim nadama, jer smo sigurni da će mašina za proizvodnju kutija našoj štampariji obezbediti tržišnu poziciju koju zaslužuje. U budućnosti možemo da štampamo knjige, brošure i poštanske marke u boljem kvalitetu. Pominjući marke, moram da se zahvalim Magdolni Miglinci, šefici odeljenja markica, i njenom timu na višedecenijskom predanom radu koji nas je doveo do toga da smo, u saradnji sa Poštom Srbije, uspeli da pustimo u promet u septembru jednu prigodnu poštansku marka u čast Šandora Petefija, sa tekstom i na mađarskom, izrazila je svoj ponos Edvina Erdedi.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Povodom planova, rekla je da je kadar u štampariji star, mnogi od njih čekaju penziju, neki od njih već rade oko 40 godina. Hvala im što našu izdavačku kuću smatraju svojim drugim domom i što su bili uporni.

– U novoj godini posvetićemo više pažnje organizaciji procesa rada, a biće i određenih reorganizacija. Potrebni su svi zaposleni, kako u ekonomskom odeljenju, od kojih očekujem sklapanje novih poslova, tako i rukovodioci proizvodnje i pomoćni radnici. Umesto praznog hoda i upiranja prstima u jedni u druge, došlo je vreme da budemo složni i da radimo zajedno. Moramo da ispunimo radno vreme radnim aktivnostima, moramo da poštujemo propise! Samo tako možemo ostati konkurentni, jedino tako možemo ostati na tržištu. O povećanju plata može da se razgovara samo u jednom takvom radnom okruženju, i samo ako štamparija godinu završi sa pozitivnim bilansom. Ispunjavanje radnog minimuma više nije dovoljno, ocenila je direktorica, koja je rekla da štamparija ima adekvatan broj radnika, a nijedno rukovodstvo nije učinilo toliko na poboljšanju uslova rada štamparije kao sadašnja.

U nastavku, Gabor Mokuš je detaljno izvestio o svemu što je zabeleženo kao inovacija u Štampariji "Forum" 2023. godine, o mašinama i opremi. Prema njegovim rečima, mašina za proizvodnju kartonskih kutija predstavlja budućnost, jer u grafičkoj industriji širom sveta napredak beleži samo sektor proizvodnje ambalaže.

– Sve mora da se upakuje, a pakovanje prodaje proizvod. Kao ekološki prihvatljiv, razgradiv materijal za pakovanje, karton sve više dolazi do izražaja, podsetio je pomoćnik direktora.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

NESEBIČNO I SAMOINICIJATIVNO

Ovogodišnju nagradu Štamparije "Forum" dobili su braća Igor Stajčić i Vladimir Stajčić. Tokom njihovog hvalospeva rečeno je da iako su svi radnici pošteno uzeli svoj udeo u poslu u procesu preseljenja, ipak je bilo onih koji su dali i još više od ovoga. Između ostalih, braća Stajčić, koji su zaista preuzeli ogroman teret na svoja pleća, i pored redovnog, svakodnevnog posla, posvetili su se ubrzanju ponovnog pokretanja procesa rada bez postavljanja pitanja i gunđanja. Dali su sve od sebe da otklone nastale probleme, i to tiho, skromno, nesebično i samoinicijativno. Igor i Vladimir su po prirodi skromni, svoj uspeh obično pokušavaju da „pripišu” nekom drugom. Čestitamo im!

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)