2024. április 20., szombat
IZBORI 2023

Ekonomski razvoj i ostanak u zemlji

Janoš Nađ, državni sekretar zadužen za kancelariju kabineta premijera Mađarske, juče je tokom boravka u Subotici posetio porodicu Udvardi u Čantaviru, kao i preduzeće „D.o.o. Scenso Kft“ iz Subotice. Zahvaljujući njima, državni sekretar je mogao da se uveri u efektivnost konkursa koje raspisuje Fondacija „Prosperitati”. Zvaničnik iz Mađarske je na ovom događaju učestvovao u društvu Balinta Pastora, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, nosioca republičke izborne liste, kao i Balinta Juhasa, predsednika izvršnog odbora SVM-a, nosioca pokrajinske izborne liste stranke i upravitelja Fondacije „Prosperitati”.

Porodica Udvardi iz Čantavira je 2016. godine uspešno učestvovala u prvom krugu konkursa za podršku kupovini seoskih kuća koje je raspisala Fondacija „Prosperitati”.

Dr Balint Pastor rekao je predstavnicima medija da je Fondacija „Prosperitati” objavila nove konkurse.

– Zastupanje interesa vojvođanskih Mađara je posao koji se ne može poveriti nikome drugom. Zahvaljujući podršci vlade Mađarske, preko Fondacije „Prosperitati” smo uspeli da raspišemo mnogo konkursa, koji su doneli konkretne koristi, kao što je mogućnost da porodice kupe kuće. Trenutno je u toku još jedan krug konkursa za podršku kupovini kuća, a zahvaljujući mom sastanku sa Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske 10. novembra, uspeli smo da raspišemo još dva konkursa za male preduzetnike i male poljoprivrednike u ukupnoj vrednosti od četiri milijarde HUF. Da bi se sve ovo nastavilo, potrebno je da se 17. decembra vojvođanska mađarska zajednica postroji iza liste SVM-a, rekao je dr Balint Pastor.

Janoš Nađ je u svojoj izjavi uverio vojvođanske Mađare i SVM u svoju podršku.

– Vlada Mađarske je obezbedila sredstva za program ekonomskog razvoja, od 2016. godine ukupno 142 milijarde forinti. Bilo je veoma lepo razgovarati sa ovom porodicom danas ovde, koji zahvaljujući ovome imaju kuću. Ima nade, ima budućnosti, a vojvođanski Mađari i SVM svakako mogu da računaju na vladu Mađarske i ubuduće, naveo je Janoš Nađ.

„D.o.o. Scenso Kft.” iz Subotice se bavi izradom promotivnih poklona i radne odeće, i sarađuje sa brojnim dobavljačima i kooperantima.

Na pitanje medija, Balint Juhas je između ostalog govorio o značaju malih i srednjih preduzeća.

– Mala i srednja preduzeća su stubovi mađarske zajednice u Vojvodini, a oko 3.000 ovakvih preduzeća je uključeno u naš program ekonomskog razvoja. Ove firme i gazdinstva obezbeđuju egzistenciju za više od 12.000 ljudi, a mi smo programom ekonomskog razvoja otvorili više od 4.000 novih radnih mesta. A ovome još nije kraj, jer su se jačanjem saveza sa vladom Mađarske otvorile nove konkursne mogućnosti, izjavio je Balint Juhas.

Arpad Žaki, vlasnik „D.o.o. Scenso Kft.”-a, učestvovao je i u mentorskom programu Fondacije „Prosperitati”.

– U Fondaciji „Prosperitati” smo tada konkurisali za vozilo, što nam je u velikoj meri pomoglo da se efikasno krećemo između naše 4 lokacije, rekao je rukovodilac ovog preduzeća.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)