2024. február 28., szerda
IZBORI 2023

Snaga za očuvanje zajednice je i dalje najvažnija

Kandidati SVM-a za pokrajinske i republičke poslanike posetili su u sredu Bečej, koji su nakon obilaska osnovnih škola „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj”, posetili jednog  uspešnog aplikanta na konkursu Fondacije „Prosperitati”, a uveče je održana jedna javna tribina.

Gabriela Potrebić Težer, direktorica škole „Petefi Šandor”, rekla je da su u proteklom periodu realizovane značajne investicije, što brojčano znači 6 novootvorenih odeljenja i da je u škola dobila bespovratna sredstva u iznosu od oko 40 miliona dinara.

– Naše moderne učionice su opremljene, svaka učionica ima interaktivnu tablu, sanjamo o školi budućnosti zasnovanoj na tradiciji i na ovom smo putu, rekla je direktorica. Ona je istakla da škola ima potpuno renoviranu fiskulturnu salu, renoviran je umetnički studio uz pokrajinsku podršku, mokri čvorovi su novi na svim nivoima zgrade, a tu je i „Haj-tek škola”.

U Osnovnoj školi „Šamu Mihalj” u Bečeju goste je dočekala v.d. direktora Anabela Janković, koja je rekla da su u toku radovi na kompletnoj spoljnjoj i unutrašnjoj renovaciji krila zgrade, kao i izolacija zidova, sa investicijom od 12 miliona dinara iz pokrajinskih izvora.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš podsetio je da je škola „Petefi Šandor” skoro zatvorena 2019. godine, što bi bila velika greška.

− Da nije bilo ove snage za očuvanje zajednice, koja se ujedinila i borila za opstanak škole, danas ne bismo mogli da svedočimo činjenici da se ovdje vodi jedan ozbiljan pedagoški rad, a iza toga stoji jedna značajnu snaga koja čuva zajednicu. Srećan sam kada mogu da dođem u ovakvu instituciju i vidim kako se razvijala. U pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje uvek podržavamo ovakve ustanove, gde smo realizovali investicije, koja su se ozbiljno odrazila, jer se broj učenika u školi značajno povećao. Ne zatvaramo odeljenja, već otvaramo odeljenja, što je za primer. Osnovna škola „Šamu Mihalj” je takođe za primer, jer je ovde u poslednje 4 godine uloženo mnogo sredstava iz pokrajinskih izvora. Sve se čini da učenici mogu da uče, a nastavnici da rade u boljim uslovima, rekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje. On je naglasio da sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo jedne ozbiljnog zastupanja mađarskih interesa u pokrajinskoj vladi, koju sprovodi SVM.

Siniša Vulović, direktor kompanije za preradu žitarica D.o.o. „Italico Kft. ” u Bečeju, rekao je da su prvi put konkurisali kod Fondacije „Prosperitati”, a iz bespovratnih sredstava koje su dobili, pored silosa, kupili su i nekoliko novih mašina.

Nakon obilaska fabrike, Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati” i nosilac pokrajinske izborne liste, istakao je da je glavni cilj otvaranje novih radnih mesta i prosperitet u domovini.

− Pored uvođenja novih proizvoda, bilo je moguće i povećati kapacitet skladištenja u „Italico” poljoprivrednom prerađivačkom objektu. Trenutno obezbeđuju egzistenciju za 40 porodica, rekao je Balint Juhas. On je dodao da je Fondacija „Prosperitati” kod ove investicije doprinela sa oko 350.000 evra, na šta je aplikant dodao još pola miliona evra.

Na toj javnoj tribini govorilo se o izborima 17. decembra i njihovim ulozima. Na događaju, Deli Andor, poslanik Evropskog parlamenta, je istakao:

– Da bismo mogli da nastavimo mnoge započete radove, mnoge dobre stvari koje su obeležile protekle godine, naša zajednica je uspela da se razvija na neviđeni način zahvaljujući podršci matične zemlje i dobrim odnosima sa SVM, neophodno je da se građani vojvođanskih Mađara ujedine, drže jedni za druge, shvate važnost ovoga i to jedinstvo prevedu na jezik politike i glasaju. Neophodno je da svi vojvođanski Mađari koji smatraju da je važno izađu na glasanje 17. decembra, rekao je Andor Deli.

Elvira Kovač je rekla da SVM smatra da su lični sastanci i direktni razgovori najvažniji.

– Svi osećaju važnost izbora. Ulog je da li možemo da sačuvamo našu frakciju i našu snagu zastupanja u narodnoj skupštini Srbije. Jedinstvo će doneti rezultate i moćićemo da nastavimo da budemo u Beogradu i Novom Sadu, zastupajući pre svega interese vojvođanskih Mađara, rekla je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Laslo Paracki)