2024. február 28., szerda
IZBORI 2023

Žofia Konc, zamenica ministra energetike Mađarske je posetila Suboticu

U ponedeljak popodne, Žofia Konc, parlamentarna državna sekretarka i zamenica ministra pri ministarstvu energetike Mađarske, posetila je Suboticu. Svrha njene posete je podrška Savezu vojvođanskih Mađara u vezano za izbore. Tokom posete obišla je i jednu mađarsku porodicu u Subotici.

– Zamenica ministra je došla da pomogne kampanji SVM-a i smatrali smo važnim da ona poseti jednu mađarsku porodicu u Subotici, da svi vide da je zamenica ministra zaista tako neposredna kao što se vidi na televiziji. Drago mi je što smo uspeli da pokažemo kako živimo ovde u Subotici, rekao je dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM-a.

Porodica Sekereš ima dvoje dece: 15-godišnjeg Gabriela i 8-godišnju Gretu.

– Četvoročlana smo porodica, trenutno je otac hranilac, ja sam kod kuće sa decom, dovodim ih i odvodim. Osim toga, bavim se pravljenjem rukotvorina, a moj otac je inženjer elektrotehnike i radi u jednoj mađarskoj firmi, rekla nam je majka Gabriela Sekereš Levai.

U razgovoru sa zamenicom ministra bilo je reči o obrazovanju dece na maternjem jeziku, negovanju mađarske tradicije, kao i o tome, kako jedna mađarska porodica može da se zalaže za svoju nacionalnu svest i interese u zemlji.

– Neka neverovatna ljubav me je dočekala ovde u Subotici i veoma sam zahvalna porodici Sekereš što nam je omogućila da se upoznamo. Sa decom smo razgovarali i o narodnom plesu, koliko je ona važna ovde u Subotici. Ona je i kod nas takođe veoma važna. Došla sam iz regije Tokaj-Heđalje, Šerenča, koji je malo dalje odavde, ali osećam da je ipak tako blizu. Pred vojvođanskim Mađarima su veoma važni izbori. Sa svih stanovišta, cilj je da u skupštinu uđe što više Mađara koji zastupaju vojvođanske Mađare, poručila je za naš list Žofia Konc.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)