2024. május 10., péntek
IZBORI 2023

Virtuozna magija violine Zoltana Mage

U Adi je u crkvi održan jedan uzvišen adventski koncert u znak sećanja na Ištvana Pastora

Svetski poznati mađarski violinista Zoltan Maga i njegov orkestar priredili su u nedelju u Adi, u crkvi „Svetog trojstva”, jedan veoma uspešan adventski koncert u znak sećanja na Ištvana Pastora, nedavno preminulog predsednika Saveza vojvođanskih Mađara. Na koncertu je učestvovao i Dečiji hor „Svetog trojstva” iz Ade, koji je Zoltan Maga na kraju koncerta pozvao da nastupi na predstojećem Novogodišnjem koncertu u Budimpešti. Za ovaj drugi koncert, zahvaljujući ponudi violiniste i dr Balinta Pastora, vojvođanski Mađari će dobiti po 500 ulaznica na poklon.

Dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM-a, kao glavni pokrovitelj koncerta, zahvalio se dekanu-župniku što je obezbedio prostor za koncert u crkvi i zahvalio se Zoltanu Magi što je prihvatio da nastupi u Adi i Bačkoj Topoli u znak sećanja na njegovog oca.

– O novcu nije umesno govoriti u crkvi, a gospodin čovek ne priča o novcu, ali treba da se zna da su umetnik i njegov orkestar nastupili besplatno u znak poštovanja prema Ištvanu Pastoru, mom ocu. Zoltan Maga i njegov orkestar ne gostuju prvi put u Vojvodini, 2019. godine održali su koncerte u 20 crkava za 10 dana, koje je slušalo 12.000 ljudi. U ovoj crkvi nas je više od hiljadu, što pokazuje da su vojvođanski Mađari jedinstveni, da su zainteresovani za visoku kulturu i da svakako žele da iskažu osećaj pripadnosti. Želim svima da ovde u periodu Adventa i predstojećih nedelja, pa i u narednom periodu, budemo ujedinjeni i postignemo rezultate na koje bi se ponosio i Ištvan Pastor, rekao je dr Balint Pastor.

Zoltan Maga je pozdravio prisutne, pa je izrazio zahvalnost što su ga prisutni počastili svojim prisustvom i doprineli ovom adventskom dobrotvornom memorijalnom koncertu, na kojem se oprostio i od svog preminulog prijatelja Ištvana Pastora.

– Sigurno ste čuli da sam već treći put pokrenuo našu humanitarnu seriju koncerata „100 crkvi” da pomognem onima u nevolji. Hvala Bogu, zahvaljujući našoj vladi Mađarske, uspeli smo da podržimo naše sugrađane u nevolji u iznosu od stotina miliona forinti kako kod nas tako i preko granice. Pomagali smo bolesnoj deci, bolnicama, talentovanoj deci, školarcima, školama, starima, ali je moja violina često svirala i za obnovu crkava. U 2019. godini održali smo humanitarni koncert i ovde u Adi uz glavno pokroviteljstvo mog prijatelja Ištvana Pastora. Nikada neću zaboraviti, ne samo ljubav vojvođanskih Mađara, već i osmeh, podršku i predusretljivost mog dragog prijatelja. On je bio jedna fantastična osoba koja je redovno podržavala ugrožene ljude. Bio je čovek među ljudima, jer je umeo da gradi mostove između ljudi, kao i između država. Ostavio je veliku prazninu iza sebe! Mnogo nam nedostaje naš prijatelj Ištvan! Verujem da nas sada sluša od gore i osmehuje se, kao što je to činio i 2019. godine. Održali smo 20 dobrotvornih koncerata i svuda je bio fantastičan uspeh, tada smo podržali starije. Dragi Ištvane, opraštam se od tebe, nek ti Bog podari mir!, rekao je Zoltan Maga.

Nyitókép: (Foto: Arpad Gergelj)