2024. május 10., péntek
IZBORI 2023

Regionalni razvoj, zastupanje interesa zajednice


U subotu je u Somboru održana regionalna javna tribina Saveza vojvođanskih Mađara, na kome su se predstavili kandidati za poslanike iz Malog Iđoša, Kule, Vrbasa, Bačke Topole i zapadne Bačke.

Prisutne je pozdravila Ilona Pelt, predsednica okružne organizacije SVM-a za zapadnu Bačku, a posebno je poželela dobrodošlicu dr Pastoru Balintu, vršiocu dužnosti predsednika SVM-a, nosiocu republičke izborne liste, Andoru Deliju, poslaniku u Evropskom parlamentu, Balintu Juhasu, predsedniku izvršnog odbora SVM-a, nosiocu pokrajinske izborne liste, Arpadu Fremondu, predsedniku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kandidatu na republičkoj izbornoj listi, Elviri Kovač, potpredsednici SVM-a, kandidatkinji republičke izborne liste, dr Emeši Uri, kandidatkinji republičke izborne liste, Karolini Huđik i Robertu Fazekašu, kandidatima pokrajinske izborne liste, kao i prisutnim funkcionerima SVM-a.

Rečeno je da je važno da sve regije budu zastupljene. Svako ko je na listi predstavlja raznolikost zajednice.

Dr Balint Pastor je, govoreći o zastupanju interesa u narodnoj skupštini, između ostalog istakao da je situacija koja je karakterisala ovu regiju poslednjih 8 godina zbog prisustva ilegalnih migranata slična onim za vreme tatarskih najezdi i turskih pohoda.

– To je problem koji je osetljivo zahvatio i Vojvodinu. Od 2015. godine, kada su se pojavili prvi ilegalni migranti, SVM je u Beogradu stalno zahtevao da država garantuje bezbednost građana, pa smo dobijali toplo-hladno, ali smo bili uporni. Usled toga je pre mesec i po dana MUP počeo da radi svoj posao. Važno je da postoji jaka zastupljenost mađarskih interesa i da je SVM u stanju da održi svoju nezavisnu parlamentarnu frakciju, kako bi se sadašnje stanje održalo i postalo trajno u budućnosti, da bi migranti nestali sa naših ulica i da ljudi mogu da žive opet normalan, miran život. Samo SVM je zahtevao povratak na ovo stanje. Važno je to moći uraditi i ubuduće, ako se situacija pogorša, i da budemo u stanju da održimo sadašnju bezbednost, rekao je Balint Pastor.

Balint Juhas je istakao blagotvorne efekte efikasnog prisustva u pokrajini, a takođe je naglasio da će se u osnovi zalagati za održavanje i proširenje nadležnosti pokrajinskog zastupanja interesa. Što se tiče ekonomskih razvojnih konkursa, može se konstatovati da je i u ovoj regiji realizovano više od 3.000 uspešnih konkursnih prijava. Planirani su dalji razvojni projekti i za budućnost.

Dr Emeše Uri je ukazala na važnost inicijativa na lokalnom nivou, koje zbog prirode života u rasejanju mogu biti nepresušan izvor moći održavanja zajednice. Ova kandidatkinja za poslanicu je istakla da saradnja i jedinstvo zajednica u bloku i rasejanju može činiti okosnicu opstanka i kontinuiranog razvoja.

Na kraju ovog događaja, publika je podstaknuta da 17. decembra svojim glasanjem podrži SVM, koji na obe liste na izborima učestvuje pod brojem 6.

 

Nyitókép: (Foto: Timea Lenert Moger)