2024. május 10., péntek
IZBORI 2023

Treba iskoristiti mogućnosti

Mađarska podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Žigmond Barna Pal, državni sekretar Ministarstva za poslove Evropske unije Mađarske, poslanik u parlamentu Mađarske, posetio je u petak mesnu osnovnu školu i mađarski kulturni centar zajedno sa kandidatima za pokrajinske i republičke poslanike Saveza vojvođanskih Mađara. Nakon toga, održan je okrugli sto u čijem fokusu je bila Evropska unija, te konkursi i mogućnosti Evropske unije.

U Osnovnoj školi „Miroslav Antić” na Paliću poslednjih godina realizovano je više investicija, uključujući i zamenu stolarije, koje je podržao nadležni pokrajinski sekretarijat. Kulturni centar je izgrađen u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Colorful Cooperation” i služi kao dom Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Palić”.

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a, nosilac republičke izborne liste stranke, rekao je da je pokrajinskog sekretara za obrazovanje SVM delegirao u kontinuitetu od 2000. godine i da su uspeli da izdejstvuju renoviranje mnogih škola.

– Tokom okruglog stola razgovarali smo i o tome da Evropska unija ne funkcioniše onako kako bismo mi Mađari očekivali, jer bi EU trebao da ima čvrst stav protiv migracija, zarad mira, i bilo bi dobro kad bi se i u ekonomskim stvarima opet vratila sebi. Ali dok se to ne dogodi, naš zadatak je da pokušamo da Srbiju što više približimo EU kako bi zemlja što pre postala njen punopravni član. Moramo iskoristiti mogućnosti koje pruža EU, a koje mogu pomoći da se uspostave i funkcionišu važne institucije sa mađarske tačke gledišta, kao i da se očuva izgrađeno arhitektonsko nasleđe, rekao je Balint Pastor, koji je rekao i da će renoviranje gradske kuće u Subotici biti urađeno sredstvima iz EU.

Žigmond Barna Pal je, između ostalog, skrenuo pažnju na važnost učešća na izborima.

– Izbori 17. decembra biće odlučujući, i važno je da na njima učestvuju svi Mađari i da glasaju za SVM. Dobar odnos između dve zemlje funkcioniše jer SVM ima jake pozicije. Jaku poziciju vredi zadržati i ojačati. U Vojvodini su dostupni resursi iz Srbije, EU i Mađarske, a ove sinergije mogu povećati ekonomsku moć vojvođanske zajednice. Važno je iskoristiti sve mogućnosti, uključujući i one koje pruža EU. Čak i ako vidimo da se Unija trenutno kreće u pogrešnom pravcu. Mi Mađari podržavamo ulazak Srbije u EU i to treba što pre rešiti. Sledeće godine će biti i izbori u Evropskoj uniji, koji će nam dati priliku da stabilizujemo Uniju koja je trenutno u fazi raspada i ne daje dobar odgovor na izazove, rekao je Žigmond Barna Pal.

Pored pomenutih, na konferenciji su govorili i Elvira Kovač, kandidatkinja za narodnu poslanicu SVM-a, koja je i potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora stranke i nosilac pokrajinske izborne liste.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)