2024. május 9., csütörtök
IZBORI 2023

Zajednicama u rasejanju složnost daje snagu

Savez vojvođanskih Mađara godinama poklanja pažnju formiranju lista na pokrajinskom i republičkom nivou, na kojima je zastupljena regionalna pokrivenost kandidatima. I ovoga puta se vodilo računa da svaki peti kandidat bude iz Banata, istakla je Elvira Kovač, potpredsednica i narodna poslanica SVM-a, na javnoj tribini SVM-a održanoj u Vojlovici. Elvira Kovač je istakla da je i sama, kao neko ko je iz srednjeg Banata, već na nekoliko dosadašnjih izbornih lista na drugom mesto.

Elvira Kovač je i ovoga puta rekla da nastavljaju putem koji je utabao Ištvan Pastor, za šta su dobili veliku podršku Viktora Orbana, premijera Mađarske, kao„Fidesa” i drugih političara iz Mađarske, koji će svojim prisustvom ojačati predstavljanje SVM-a tokom izborne kampanje SVM-a u Vojvodini. Istovremeno, ona je najavila da stranka neće dobiti podršku samo matice, već će se, na primer, Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika stranke, narednih dana sastati i sa šefom države Aleksandrom Vučićem, tokom kojih će potvrditi odlučno i samostalno delovanje SVM-a na izborima.

Ona je istakla da se njena stranka već duže vreme fokusira na mađarske zajednice u rasejanju. Uskoro će, na predlog Judit Pirićine Sabo, načelnice Odeljenja za južne regije i dijasporu Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske, se raspravljati sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine i Balintom Pastorom o tome, kojim kulturnim projektima da se da prioritet.

Pokrajinski poslanik Ilija Pirkov istakao je da su svakodnevnice u većinskim regijama potpuno drugačiji nego u krajevima zajednica u rasejanju. Kako je rekao, Ištvan Pastor je uvek podsticao partijske predstavnike Mađara koji žive tamo da se ne žale, već da rade svoj posao. On je rekao da je u rasejanju teže voditi politiku, jer je sve manje dece i mogu da razgovaraju sa sve manje ljudi, ali je, kako je naglasio, zajednica vitalna. Prema njegovim rečima, da iza civilnih organizacija ne stoji podrška SVM-a, bilo bi im mnogo teže da ostvare napredak. On je istakao da je snaga politike u rasejanju u složnosti, pa je pozvao prisutne građane da ohrabre svoje komšije, prijatelje, rodbinu da na izborima 17. decembra daju podršku za izbornu listi „Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!”.

Ana-Maria Pinter, pokrajinska poslanica SVM-a, rekla je da je SVM uložila mnogo truda u to da u vrtićima i školama u rasejanju i dalje bude obrazovanja na mađarskom jeziku. Osvrćući se na konkurse za poljoprivredu, ona je rekla da vode računa i o sudbini poljoprivrednika. Ona je naglasila da se za subvencije za priključne mašine prijavilo mnogo ljudi, a poslednjih godina registrovano je na stotine gazdinstava mladih, a velika je potražnja i za sistemima za navodnjavanje.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)