2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Mađari koji žive u rasejanju se drže zajedno

U Kuli su realizovane investicije u iznosu od 3,3 miliona evra

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara održali su u ponedeljak javnu tribinu u Kuli, na kome je kandidat za pokrajinskog poslanika SVM-a Robert Fazekaš u svom govoru istakao, da je mađarska zajednica u Vojvodini ostvarila značajan napredak zahvaljujući SVM-u i Ištvanu Pastoru.

Prema rečima Balinta Juhasa, predsednika izvršnog odbora SVM-a, Mađari u Kuli su jedna složna i dobro organizovana zajednica, što umnogome olakšava rad rukovodstvu stranke.

– Tamo gde ne dopremo, niko se neće zauzimati za nas, krenuti u akciju, graditi i obnavljati. Što se tiče „Prosperitatija”, u proteklim godinama smo dokazali da kao zajednica možemo uspešno da konkurišemo na bespovratna sredstva, da imamo održive poljoprivredne i poslovne ideje, da znamo pošteno da raspodelimo sredstva, da umemo da izvršimo odabir prijava na konkurs i da znamo da ih pravdamo. Da se sve ovo nije izdešavalo, ne bi bilo ekonomskog razvoja ne samo u Vojvodini, već ni u celom Karpatskom basenu. Ali ga ima. A ovo se nikada ne bi dogodilo bez SVM-a, rekao je Balint Juhas.

Mađarsko stanovništvo u Kuli je realizovalo 150 projekata, u ovu sredinu je pristiglo 1,5 miliona evra. Ovome je dodato 1,8 miliona evra sopstvenih sredstava i bankarskih kredita, pa je sa ovim realizovana ukupna investicija od 3,3 miliona evra.

U svom obraćanju prisutnima dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM-a, zahvalio se aktivistima Kule na pomoći u prikupljanju potpisa za predaju republičke i pokrajinske liste.

– Hvala i za to što se Mađari u Kuli drže zajedno, kao i svuda, od Horgoša do Vršca, kao i od Svilojeva do Jermenovaca. Kada sam posetio ova mesta, primetio sam da svi žele da se dokažu i ulože što više energije da izborni rezultati 17. decembra budu što bolji, rekao je v.d. predsednika stranke.

Karolina Huđik, kandidatkinja za pokrajinsku poslanicu SVM-a, rekla je za naš list da je u poslednje četiri godine napravljen značajan napredak u pogledu investicija važnih za Mađare u Kuli.

− Osnovna škola „Petefi brigada”, Mađarski kulturni centar „Nepker” i Rimokatolička crkva „Svetog Đorđa” takođe su postali korisnici bespovratnih sredstava koji su dodeljeni u ovom periodu. Sve ovo je rezultat zastupljenosti Mađara na opštinskom, pokrajinskom i republičkom nivou. Nastavljamo da se zalažemo za interese naše male mađarske zajednice, rekla je Karolina Huđik.

Nyitókép: (Foto: Laslo Paracki)