2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Potomci se sećaju sa zahvalnošću

U ponedeljak u Moravici je održana komemoracija na 28. godišnjicu od smrti Ferenca Čubele, prvog predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, kao i u znak sećanja na reformatskog dekana, Antal Kiša. Dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM-a je u svom govoru istakao da je osnivač stranke služio svojoj zajednici sve do svoje smrti.

- Ferencu Čubeli dugujemo zahvalnost, jer da nije bilo njegovog hrabrog stava i vizije devedesetih, SVM verovatno ne bi ni bio osnovan juna 1994. godine, a ne bi se ni transformisao u stranku 1995. godine. Da nisu bili preduzeti ovi koraci, onda bi život mađarske zajednice u Vojvodini sigurno bio drugačiji. Bili bi izloženi na raspolaganje onima, koji nisu znali šta ovoj zajednici treba, i nisu ni mogli da urade ono što zajednica očekuje od svojih političkih lidera. A zajednica od njih očekuje da budu hrabri, skromni i uporni lideri, ljudi koji interese zajednice stavljaju ispred sebe, pa čak i ispred interesa svojih porodica. I sam sam odrastao u ovome, i vaspitavan sam da verujem da je to normalno, započeo je svoj govor Balint Pastor, a zatim je rekao da Ferenca Čubelu nije mogao lično poznavati, pošto je u trenutku smrti bio skoro dete, ali je kao student čitao njegov skupštinski dnevnik, u kome je pisao o tome kako je biti mađarski poslanik u Beogradu, u lavljoj jazbini, a tada još nije ni slutio da će jednog dana kao poslanik krenuti njegovim stopama.

– Zapisi Ferenca Čubele sada se mogu smatrati i istorijskim izvornim delima, jer iz njih možemo saznati mnoge zanimljivosti, među kojima i onu, da je i u najkrvavijim vremenima u centru Beograda mogao kupiti „Mađar so”, pored kazina „London”. Prvi zadatak mog oca Ištvana Pastora u bojama SVM-a 1995. godine je bilo vođenje komemorativne sednice organizovane u čast i sećanje na predsednika Čubelu u sali gradske kuće u Subotici. Sa zahvalnošću i poštovanjem odajemo počast sećanju na Ferenca Čubelu, a naš zadatak je da pokušamo da nastavimo njegovo životno delo. I on bi želeo da SVM, koji sledeće godine slavi 30 godina svoga postojanja, uspešno učestvuje na predstojećim izborima. Nažalost, u proteklom periodu proširio se i krug preminulih predsednika SVM-a, a zadatak svih nas je da ih budemo dostojni, rekao je dr Balint Pastor.

Robert Fazekaš, predsednik opštinske organizacije SVM-a, je ukazao na sledeće:

– Na današnji dan sećamo se i dekana Antala Kiša, a ako možemo u nekoliko reči da sumiramo aktivnosti ove dve istaknute ličnosti, onda možemo reći da su oni predstavljali mađarski put. Ponosno su isticali svoju mađarsku nacionalnu pripadnost, a put kojim su krenuli danas je dostignut, rekao je Fazekaš, koji je istakao da je došlo vreme da se nazovu ulice po ovoj dvojici velikana sela.

Nyitókép: (Foto: Diana Kazinci Pasterko)