2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Bezbedno i udobno sa biciklom

Izgradnja biciklističke staze između buvljaka u Subotici i industrijskog parka u Malom Bajmoku počela je u drugoj polovini oktobra. Radove je u ponedeljak obišlo nekoliko političara Saveza vojvođanskih Mađara, među kojima i Balint Juhas, nosilac pokrajinske liste i predsednik izvršnog odbora SVM-a, koji je rekao da će u budućnosti biti izdvojena značajna sredstva za infrastrukturna ulaganja.

– U industrijskom parku u Malom Bajmoku radi mnogo ljudi, a prema procenama više od šest hiljada ide na posao biciklom. Ova biciklistička staza dugačka 1,7 kilometara povezuje grad i industrijski park, tako da Subotičani mogu bezbedno i udobno da stignu na posao. Na projekat smo utrošili 33 miliona dinara iz sredstava Pokrajinske direkcije za kapitalna ulaganja. Razvoj infrastrukture je veoma važan, kao i razvoj područja naseljenih Mađarima. U Subotici smo ove godine obezbedili oko 250 miliona dinara za izgradnju i renoviranje biciklističkih staza i puteva. Tako je sanirano 15 ulica u centru grada i u prigradskim naseljima. Sledeće godine ćemo potrošiti dodatnih 150 miliona dinara na razvoj infrastrukture, što podrazumeva asfaltiranje još 9 ulica. Zato je važno da mađarska zajednica ima razumno političko zastupanje u pokrajini i na republičkom nivou, rekao je Balint Juhas.

Imre Kern, zamenik gradonačelnika grada Subotice, rekao je da su poslednjih decenija u Subotici realizovane ozbiljne investicije za izgradnju biciklističkih staza, među kojima je možda najznačajnija ona, koja u polukrugu vodi od graničnog prelaza Tompa do graničnog prelaza Bački Vinogradi.

– Nedostaje još jedna deonica od 2,5 kilometara, aplicirali smo za njenu izgradnju u okviru projekta „OptiBike 3” i nadamo se da ćemo dobiti ova sredstva. U projektu „OptiBike 1”, koji se realizuje uz podršku Evropske unije, planirali smo nekoliko biciklističkih ruta, uključujući i ovu. U gradu smo nedavno pokrajinskim sredstvima renovirali biciklističku stazu u dve ulice, na Senćanskom putu i Štrosmajerovoj ulici. I ubuduće ćemo posvetiti pažnju proširenju i renoviranju mreže biciklističkih staza. Primarni aspekt je intenzitet saobraćaja na deonici puta koji koriste biciklisti, rekao je Imre Kern.

Nyitókép: (Foto: Mikloš Benedek)