2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Zasedalo je predsedništvo foruma penzionera SVM-a

Penzioneri su među najaktivnijim pripadnicima mađarskog stanovništva u Vojvodini. Oni su tu na svakom društvenom događaju i preuzimaju svoj deo posla, a prihvataju se i zadataka u predizbornoj kampanji, rečeno je na sednici predsedništva u proširenom sastavu Foruma penzionera Saveza vojvođanskih Mađara, održanom u subotu u Mužlji.

Na manifestaciji je goste, koji su došli iz svih krajeva Vojvodine, pozdravio Jožef Stojko, predsednik Gradske organizacije SVM-a u Zrenjaninu.

– Pomažemo jedni drugima, ne samo kad su izbori, već i drugim prilikama. Pripremamo programe za penzionere i vodimo računa o poboljšanju njihovog materijalnog položaja. U Zrenjaninu, pored foruma penzionera opštine, aktivni su i forumi u Belom Blatu, Mužlji i samom Zrenjaninu, rekao je Jožef Stojko.

Jožef Kerekeš, državni sekretar ministarstva finansija, govorio je o merama za poboljšanje materijalnog položaja penzionera.

– U poslednje 2 godine, povećanjem penzija u januaru, penzije su porasle za 56,1 odsto. Sada su penzije u oktobru povećane za 5,5 odsto, a u januaru će biti povećanje od 14,8 odsto. Plan je da prosečna penzija do 2025. godine bude između 430 i 450 evra, objasnio je Jožef Kerekeš.

Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, istakla je značaj ovakvih susreta.

– Lepo je videti zamah koji stariji unose u našu svakodnevicu svojim životnim iskustvom. Lepo je videti entuzijazam u njima, kao i to, da će učiniti sve da njihove porodice i deca ostanu ovde i da ostvare napredak u svojoj domovini, rekla je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Fejsbuk stranica Balinta Juhasa)