2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Civilne organizacije su so života

Okrugli sto u Kulturnom centru „Petefi Šandor” u Malom Iđošu

Okrugli sto sa predstavnicima civilnih organizacija održan je u predavaonici Kulturnog centra „Petefi Šandor” u Malom Iđošu. Balint Juhas, predsednik skupštine opštine i predsednik izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je da ovakve razgovore održavaju s vremena na vreme, a smatra da je važno da se tako nastavi i ubuduće.

– I ova zgrada pokazuje da smo maksimalno partneri u saradnji sa civilnim organizacijama. Kada je bilo reči o lokaciji biblioteke, o zgradi i njenoj popunjenosti, i onda smo seli da razgovaramo sa nevladinim organizacijama. Čak i tada su već postojale značajne organizacije. Danas se možemo pohvaliti sa 25 nevladinih organizacija u opštini Mali Iđoš. Radu civilnih organizacija se mora dati podrška i pomoć, jer su one sol života, daju boju svakodnevnom životu i daju sadržinu životu u našoj maloj zajednici. Imati mesto, za koga i sa kim doći i provesti vreme su važni elementi našeg svakodnevnog života.

Dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM, izrazio je zadovoljstvo što će se ova vrsta događaja održati i tokom ovog perioda kampanje.

– Veoma nam je važno da naša saradnja sa civilima bude što bolja. Vezano za mog oca, Ištvana Pastora, želim da napomenem da je on 2007. godine najavio načelo politike zasnovanu na projektima. Obišao je organizacije i najavio svoj program, usled čega je u svim naseljima naseljenim Mađarima nešto izgrađeno ili obnovljeno uz korišćenje pokrajinskih resursa . U narednih nekoliko godina nakon ovoga, napravljen je ogroman napredak u kulturnoj, obrazovnoj, pa čak i crkvenoj sferi. Poslednjih godina ove izvore već možemo zameniti državnim sredstvima na nacionalnom, republičkom nivou, istakao je dr Balint Pastor.

Rukovodioci više lokalnih nevladinih organizacija zahvalili se na brojnoj podršci i mogućnostima za razvoj. Izvestili su o razvojima i budućim naporima. Ovu saradnju smatraju važnom.

Nyitókép: (Foto: Reka Guljaš)