2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Novac uložen u obrazovanje predstavlja budućnost

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, posetio je u petak popodne osnovne škole u Feketiću i Malom Iđošu, kao i centralnu zgradu predškolske ustanove. U Feketiću su zamenjeni podovi učionica i stolarija, a umesto starog pianina kupljen je električni klavir. U Malom Iđošu je zamenjena stolarija, a u glavnoj zgradi predškolske ustanove zamenjen je krov.

– Važno je da mađarska zajednica u Vojvodini ima snažnu zastupljenost na pokrajinskom i republičkom nivou kroz SVM. Na ovaj način naša naselja i opštine mogu pristupiti sredstvima za razvojne investicije. Sve obrazovne ustanove koje smo posetili renovirane su pokrajinskim ili republičkim sredstvima. To što pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na čelu sa SVM pomaže školama mađarskih opština je prirodno, ali je važno da sekretarijatom i ubuduće rukovodi predstavnik mađarske nacionalne zajednice. A to što republičko ministarstvo daje sredstva jednoj obrazovnoj ustanovi u Malom Iđošu,  ili obrazovnoj ustanovi u Feketiću, rezultat je koalicione saradnje iz proteklih godina. Ove mogućnosti mogu biti temelj i u budućnosti, ali za to je potrebno da mađarska interesna zastupljenost posle izbora bude što jača, objasnio je on.

Balint Juhas, nosilac pokrajinske liste SVM-a je u vezi sa razvojnim investicijama naglasio, da je sve ovo nastavak rada gospodina Ištvana Pastora, sa kojim su pre skoro 4 godine posetili vrtić u Malom Iđošu, videli su kako brižno vode računa o zgradi, rad vaspitača, ali je krov prokišnjavao. Izborili su se za izradu tehničke dokumentacije projekta, a sredstva su obezbedili lobiranjem od strane Balinta Pastora.

– Ova doslednost znači to, da radimo za našeg predsednika, za našu zajednicu, za decu i budućnost. U Malom Iđošu su dve od 60 škola koje su u prošlom mandatu delimično ili potpuno renovirane pokrajinskim sredstvima. Resursi posvećeni deci, obrazovanju i poboljšanju kvaliteta vremena provedenog u školi su prava ulaganja u budućnost. To moramo da potvrdimo 17. decembra zaokruživanjem po dve 6-tice, naglasio je on.

Nyitókép: (Foto: Peter Tot)