2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Treba obratiti pažnju i na mađarske zajednice u rasejanju

Savez vojvođanskih Mađara održao je javnu tribinu u Novom Bečeju

Savez vojvođanskih Mađara održao je u četvrtak javnu tribinu u Novom Bečeju, na kojoj su bili prisutni Levente Mađar, zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a, Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, kao i Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a. Fokus događaja bio je na ulozima izbora 17. decembra, opstanku zajednica u rasejanju i budućnosti programa ekonomskog razvoja.

– Ištvan Pastor je zaslužan za realizacija programa ekonomskog razvoja, srpsko-mađarsko pomirenje, to što smo postigli rezultate u izgradnji autonomije i u mnogim drugim oblastima. Sada moramo da pokušamo da nastavimo njegovo životno delo, a mađarska zajednica u Vojvodini to očekuje od nas. Na izborima mora da se postigne dobar rezultat, da se izborimo u Novom Bečeju, na primer, da mađarska kultura dobije podršku, ali i da se održe odeljenja sa malim brojem učenika u zapadnoj Bačkoj, južnom Banatu, srednjem Banatu, severnom Banatu, kao i Sremu, a Mađarima u rasejanju treba posvetiti istu pažnju kao i onim mestima, gde Mađari žive u većini, rekao je Balint Pastor.

Fondacija „Prosperitati” pomogla je opstanku Mađara u Novom Bečeju sa 103 uspešno realizovana projekta, zahvaljujući bespovratnim sredstvima od oko 1,5 miliona evra. To znači 66 porodičnih gazdinstava, 22 porodična preduzeća, 5 novih preduzeća i 8 kupljenih seoskih kuća, rekao je Balint Juhas. Čongor Senji, predsednik opštinske organizacije SVM-a u Novom Bečeju rekao je da je cilj kampanje, kao jedine mađarske liste, da mobiliše ljude.

– Možemo mnogo postići zajedničkim radom. Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine podržava studente, a bez programa za podršku mađarskom jeziku u domovini („Szülőföldön magyarul”) za vrtiće, osnovce i srednjoškolce, situacija bi za vrlo kratko vreme bila mnogo žalosnija, i ne bi bilo zajednica u rasejanju, dodao je Čongor Senji.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)