2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Dr Imre Nađ: Moramo više da se bavimo izazovima klimatskih promena

KANDIDATI ZA POKRAJINSKE POSLANIKE SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Na pokrajinskom nivou su takođe raspisani vanredni parlamentarni izbori za 17. decembar. Na izborima se nadmeće za 120 poslaničkih mesta u pokrajinskoj skupštini, a poslanici stiču mandate na osnovu glasanja na liste kandidata. Kod manjinskih partija koristi se prirodni prag i jedan povoljan količnik, koji je uvećan za jednu trećinu, a kod većinskih partija i koalicija parlamentarni cenzus je tri odsto.

Bili ste autor Strategije prostornog i ekonomskog razvoja vojvođanskih Mađara, ali ste učestvovali i u procesu implementacije, realizacije.

– Možemo da se pohvalimo rezultatima koje smo postigli zahvaljujući Fondaciji „Prosperitati”. Bio je veliki zadatak kreirati i implementirati strategiju, razvijati i pratiti projekte. Urađena je i strategija za turizam, čiji je zadatak bio da formuliše ciljeve za turizam naselja naseljenih Mađarima. Postignuti lepi rezultati imaju istaknutu ulogu u očuvanju tradicije, kulture i istorijskog nasleđa, kao i u iskorišćavanju etnologije za potrebe turizma. Očekujemo da će razvoj privrede i turizma nastaviti da doprinose ostanku u zemlji, prosperitetu i stvaranju boljih uslova za život mađarske zajednice u Vojvodini, kao i ljudi koji žive na ovim prostorima.

Kao pokrajinski poslanik, možda biste imali još bolji uvid u dešavanja i projekte koji se odvijaju u celoj Vojvodini, šta su to, da li postoje neke teme ili fokusne tačke za čija rešavanja bi urgirali, ili bi ih smatrali važnim tokom svog mandata?

– Želeo bih da se pozabavim sa dva pitanja. Prekogranična saradnja određuje ekonomske i kulturne odnose. Veoma bih želeo da doprinesem i temi koja pogađa i mađarsku zajednicu u Vojvodini, efektima klimatskih promena. Bilo bi dobro da se to razjasni u svim opštinama naseljenim Mađarima, da se odrede odgovarajući odgovori na izazove koji se javljaju. Ovim pitanjem se još nije bavio nijedan prostorni ni urbanistički plan, kao ni strategija u našoj zemlji. Ova tema mi je pri srcu, a ja bih svojim znanjem doprineo nalaženju rešenja. Sa ljudima treba razgovarati, treba ih obrazovati i pripremiti se za probleme koje donose klimatske promene.

Da li vidite još neke razvojne mogućnosti u vojvođanskom turizmu?

– Ima mogućnosti. Posebno u seoskom turizmu. U većim gradovima gotovo samostalno mogu da reše pitanje razvoja, pa bi trebalo pomoći manjim naseljima, gde već postoji ekskurzioni i nautički turizam, ali se još mogu zamisliti mnoga poboljšanja, izgradnjom pristana za čamce, stvaranjem pristaništa, kao i realizacijom drugih infrastrukturnih ideja.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)