2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Laslo Kormanjoš: Za realizaciju naših sportskih projekata nephodno je zastupanje mađarskih interesa

KANDIDATI ZA POKRAJINSKE POSLANIKE SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Na pokrajinskom nivou su takođe raspisani vanredni parlamentarni izbori za 17. decembar. Na izborima se nadmeće za 120 poslaničkih mesta u pokrajinskoj skupštini, a poslanici stiču mandate na osnovu glasanja na liste kandidata. Kod manjinskih partija koristi se prirodni prag i jedan povoljan količnik, koji je uvećan za jednu trećinu, a kod većinskih partija i koalicija parlamentarni cenzus je tri odsto.

Proteklih godina ste bili funkcioner u sekretarijatu za sport i omladinu pokrajinske vlade, koliko je bio izazovan ovaj zadatak?

− Pre mog imenovanja za pomoćnika sekretara, mađarska zajednica dugo nije bila zastupljena u sekretarijatu, SVM tamo nije imao funkcionera. U sekretarijat sam došao kao užestručni političar u toj oblasti, bio sam trener i profesionalni koordinator stonoteniskog kluba u Čoki više od 3 decenije. U početku je postojao jedan veliki jaz, morali smo da nađemo zajednički imenitelj sa kolegama, i prihvatili su da ima ljudi koji se bave i pitanjima vezanim za Mađare, stupajući u kontakt sa vojvođanskim sportskim klubovima.

Kojim pitanjima ste se bavili, šta je definisalo ovih nekoliko godina i kakvi su rezultati?

− Kada sam tamo stigao, iz pokrajinskog budžeta je za sektor sporta izdvajano oko 200 miliona dinara, a za omladinsku politiku oko 30 godišnje. Ovo je uski okvir sa ograničenim opcijama. Zahvaljujući rastućem budžetu, danas se može reći da su sredstva za finansiranje programa više nego utrostručena. Među ovim programima ima koji doprinose razvoju sporta u Vojvodini, sportskih takmičenja i manifestacija značajnih za Vojvodinu, razvoja školskog i univerzitetskog sporta, programa jačanja ženskog sporta, stipendiranja mladih talentovanih trenera i sportista, razvoja sportske infrastrukture, konkursa za rad kancelarija za mlade, subvencija programa talentovanih mladih ljudi, itd. Uz pomoć Ištvana Pastora, uspeo sam da izdejstvujem da pokrajina obezbedi desetine miliona dinara iz budžetske rezerve za Vojvođansku rvačku akademiju.

Kako se razvijala podrška programima od interesa za Mađare u okviru sekretarijata?

− U prvoj godini ukupna vrednost uspešnih konkursa od interesa za Mađare iznosila je oko 10 miliona dinara. Prilikom izdvajanja raspoloživog budžeta od 200 miliona dinara, pokazalo se da je izuzetno važno iskoristiti prednosti učešća u komisijama za odabir. U drugoj godini uspešno je bilo više od 30 konkursa u vrednosti od 25 miliona dinara, dok je u trećoj godini broj uspešnih konkursa bio preko 60, čija je vrednost bila veća od 50 miliona dinara, novac je išao i na opremanje, kao i na renoviranje sportskih objekata.

Na šta treba staviti naglasak u bliskoj budućnosti?

− Bilo bi izuzetno važno zadržati ovu funkciju koja se bavi pitanjima sporta, kako bi se ojačao uticaj koji je stečen pri pozitivnoj evaluaciji konkursa od interesa za Mađare. U narednom ciklusu očekuje se dalji rast iznosa utrošenih na sport i omladinsku politiku. Nastavak razvoja i pokretanje novih programa bio bi veoma važan. Takođe ima dosta posla u pogledu razvoja školskog, univerzitetskog i rekreativnog sporta, razvoja novih strategija i podrške mladim talentima.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)