2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

„Visoko je postavio lestvicu”

Održana javna tribina o investicijama na Paliću

Savez vojvođanskih Mađara održao je u sredu uveče na Paliću javnu tribinu u čijem fokusu su bila ulaganja u razvoj turizma, a razgovaralo se i o svakodnevnim problemima meštana.

Danijel Đivanović, predsednik gradske organizacije SVM-a u Subotici, rekao je da je za jedan dan prikupljeno više od 11.000 potpisa za podršku republičkoj izbornoj listi.

– To dokazuje da ovde postoji jaka, kohezivna zajednica, da se vojvođanski Mađari i SVM drže zajedno, rekao je Danijel Đivanović.

Pokrajinski kandidat za poslanika, dr Bagi Bojan, rekao je da su započeli mnoge projekte, ali da nisu mogli da ih završe zbog raspisivanja izbora.

– To nam daje novu snagu da u narednom periodu nastavimo projekte i započnemo nove. Odlaskom Ištvana Pastora našli smo se u teškoj situaciji, njegov život je činila politika na pokrajinskom nivou, a hranili smo se i njegovom energijom. Pokušavamo da tu energiju prenesemo napred i slušamo sve zahteve birača, rekao je ovaj političar.

Akoš Ujhelji, kandidat za republičkog poslanika, rekao je da je Palić bio veoma važan za Ištvana Pastora i da je ovde visoko postavio lestvicu. Ištvan Pastor je započeo i završio izgradnju akva-parka, obezbedio potrebna sredstva za renoviranje Vodotornja i omogućio više investicija. Video je da na Paliću imamo arhitektonsko nasleđe koje moramo sačuvati i ostaviti potomcima. Njegov kapacitet je bio zavidan, a za održavanje institucija koje je stvorio biće potrebno mnogo truda. Akoš Ujhelji je izvestio o dosadašnjim rezultatima, ukidanju naknade za odvodnjavanje, povećanju penzija, povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru, planovima za Y-krak, renoviranju železničkih pruga.

Ištvan Pastor je bio pravi lokal-patriota, verovao je u palićki turizam i uradio je nešto za njega, rekao je Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a. Akva-park je mogao da se realizuje, zato što je ovaj projekat uzeo na svoja leđa, a tamo bi sada bilo još uvek gradilište da 2020. godine nije uspeo da pod naše upravljanje stavi D.o.o. Palić Park. Planirano je da pruga Segedin–Subotica bude puštena u rad sa rasporedom koji bi onemogućio putovanje na posao i izlete, jer oni koji su je smislili nisu smatrali da je to važno.

– Pitanja koja je prihvatio Ištvan Pastor moraju da budu i naša, zato smo ojačali saveze ovde i u Budimpešti, i zahvaljujući ovome će vozovi ići po redu vožnje kako je Ištvan Pastor zamislio. To će biti od koristi stanovnicima Palića, rekao je Balint Juhas, koji je govorio i o 24-časovnom otvaranju male granice na Horgošu, migrantskom pitanju i subvencijama koje daje Fondacija „Prosperitati”.

Nyitókép: (Foto: Mikloš Benedek)