2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Uzorna saradnja grada i sela

U narednim nedeljama moramo biti složni i jedinstveni

U sredu uveče u Bačkoj Topoli je održana javna tribina na kojoj su dr Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, gradonačelnik Adrian Satmari, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Robert Fazekaš, predsednik SVM-a opštine Bačka Topola takođe učestvovali.

Balint Pastor je izbore 17. decembra proglasio odlučujućim, jer će se po tome odlučivati kako će se proceniti snaga zajednice vojvođanskih Mađara u Beogradu i Budimpešti.

– Državni čelnici Mađarske podržavaju vojvođanske Mađare, dokaz za to je bio moj susret sa premijerom Viktorom Orbanom pre neki dan. Lično sam tražio da od 28. novembra na deonici Subotica–Segedin saobraća 5 pari vozova umesto planiranih 1-1 polazaka. Poslednji polazak za Suboticu je oko 21.45.

Zahvaljujući pregovorima, biće objavljen najnoviji krug konkursa Fondacije „Prosperitati”, naglasio je dr Balint Pastor.

– Završeni i započeti projekti u Bačkoj Topoli dokazuju da je to naselje u razvoju. Saradnja opštinskog rukovodstva i sela može biti primer i za Suboticu. Bačka Topola i sela mogu da se razvijaju zahvaljujući snažnom pokrajinskom i republičkom parlamentarnom prisustvu SVM-a. Ovim snagama su se pridružili i naši koalicioni partneri Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Stranka mađarskog jedinstva, rečeno je.

Arpad Fremond je istakao važnost ozbiljnog parlamentarnog prisustva SVM-a, jer je samo ova politička grupacija u parlamentu obezbedila očuvanje ovlašćenja nacionalnog saveta. Dotakao se i izazova koji utiču na našu zajednicu, kao i situacije oko hranitelja u Bačkoj Topoli.

– Mnogi ne znaju da SVM i opština, gradonačelnik, već duže vreme pokušavaju da pomognu porodici Ozorak u njihovoj borbi za malu Martinu, i da još uvek pokušavaju da preduzmu korake shodno mogućnostima.

Slučaj se zakomplikovao kada je porodica zatražila pomoć od drugih političkih grupa i obratila se advokatima na koje nismo imali uticaja. Tada su iz političkih ciljeva opozicione partije pokušale da steknu političke poene koristeći problem porodice Ozorak. A onda, u trenutku kada je porodica Ozorak na nečiji savet odustala od starateljstva da bi je usvojili – bez zakonskih mogućnosti za to –, više nije bilo povratka. Ova priča negativno utiče i na naše koalicione odnose, rekao je on, i dotakao se negodovanja javnosti u vezi sa pitanjem navodnjavanja iz Bačkotopolskog jezera.

– Iako je Bačkotopolsko jezero stvoreno prvenstveno za navodnjavanje, SVM je bila jedina organizacija koja se borila da ga proglasi zaštićenim i pretvorila je jezero u turističku atrakciju. Opština takođe ne podržava korišćenje vode jezera za potrebe navodnjavanja, ali je nažalost to u nadležnosti javnog preduzeća „Vode Vojvodine”. Uprkos tome, nekolicina nas pokušava da reši slučaj da turistička privlačnost jezera ostane, naglasio je on, a potom i rekao, da stranke već vode ozbiljnu kampanju u svim naseljima u opštini, pa je jedinstvo zajednice sada od najveće važnosti.

Adrian Satmari je rekao da bi želeli da završe započete projekte u budućnosti, i da će nastaviti da služe onima, koji ostaju u zemlji. Robert Fazekaš je rekao da je zajednica u Bačkoj Topoli složna, i da se nada da će zadržati snagu tokom izbora. On je dodao, da 160 uspešnih opštinskih projekata govori o tome, da se uloženi trud isplatio.

Nyitókép: (Foto: Diana Kazinci Pasterko)