2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

I u Banatu ima mnogo posla!

SVM je posetio velike porodice u opštini Novi Kneževac

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara u sredu su zajedno sa lokalnim partnerima posetili Banatsko Aranđelovo i Novi Kneževac. Delegacija je prvo posetila porodicu Elvire Holo u Banatskom Aranđelovu, a zatim otputovala u Novi Kneževac, gde je posetila Gorana Ivkovića i njegovu porodicu, koji su uz pomoć Fondacije „Prosperitati” kupili kuću. Na poslednjoj stanici obilaska posetili su porodicu Brigite Šurinje, gde živi devetoro dece i jedno unuče. Predstavnici SVM-a su deci podelili poklon paketiće, a potom razgovarali sa porodicom. Događaju je, između ostalih, prisustvovala i Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a.

Elvira Kovač je nakon poseta rekla, da je neverovatno videti privrženost zavičaju i odlučnost koja velike porodice gura napred uprkos teškim životnim uslovima.

– Jedan od očeva je rekao da i pored svih poteškoća žele da ostanu u Vojvodini. On je dodao, da preko državnog konkursa Srbije nisu uspeli da kupe kuću, a sada se nadaju uspešnom učešću na konkursu Fondacije „Prosperitati”. Svakako ćemo se truditi da pomognemo ovim ljudima, jer oni sa velikim porodicama zaslužuju podršku pri kupovini kuće. O prednostima i teškoćama sistema socijalne zaštite razgovarali smo sa porodicom koja već ima devetoro dece i jedno unuče. Takođe smo posetili jednog uspešnog aplikanta, koji je pre nekoliko godina kupio kuću u Novom Kneževcu uz pomoć Fondacije „Prosperitati”. Otac je rekao da je veoma zahvalan što su mogli da kupe svoju kuću, deca sada imaju sopstvenu sobu posle dugog niza godina provedenih kao podstanari. Fondacija „Prosperitati” sprovodi aktivnosti, za koje postoji preka potreba. Posle pauze u protekle 3 godine, najveće interesovanje je za kupovinu kuće, zbog čega je i oglašena. Verujem da je budžet Mađarske sada već u takvom stanju da fondacija može da nastavi sa radom, rekla je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Arpad Gergelj)