2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Podrška selima, preduzetnicima i mladima

Poseta dr Balinta Pastora opštini Bačka Topola

Povodom svog obilaska opštine Bačke Topole u sredu, dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, posetio je i Moravicu. Nakon što je video radove na popločavanju trotoara u centru sela, on je istakao, da tamo gde meštani znaju šta hoće, zajednica se razvija.

– Novi popločani trotoar naselju daje jedan urbaniji karakter. Opština Bačka Topola daje jedan pozitivan primer, konsultujući se sa predstavnicima svojih naselja o planovima. SVM se svojim prisustvom na pokrajinskom i republičkom skupštinskom nivou zalaže za obezbeđivanje značajnih resursa, istakao je dr Balint Pastor. On je naglasio, da je zaštita spomenika važna i za SVM, a zadovoljstvo je što jedan lokalni preduzetnik, kao što je stolarska radionica Atile Kase, čini mnogo na očuvanju kvaliteta našeg arhitektonskog nasleđa. Tome su SVM i Fondacija „Prosperitati” i do sada doprinosili.

Bela Meheš, predsednik stranke u Moravici je izjavio, da je izgradnja novog trotoara projekat vredan 7,8 miliona dinara, koji je realizovan iz opštinskog budžeta i mesnog doprinosa.

Robert Fazekaš, opštinski predsednik SVM-a je rekao:

– Program izgradnje trotoara nastavljamo sledeće godine, želimo da renoviramo pod u pozorištu uz podršku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Najveći deo podrške iz pokrajine je pristigao za renoviranje škole, a zahvaljujući republičkim sredstvima, koja su dobijena posredovanjem SVM-a, renovirana je deonica puta Moravica–Bačka Topola u vrednosti od 330 miliona dinara. Drugi cilj je renoviranje deonice između Pačira i Bajmoka, kao i puta koji vodi do graničnog prelaza Bajmok–Bačalmaš, dodao je Robert Fazekaš.

Gosti su posetili i stolarsku radionicu Atile Kase, gde se modernizuje fasadna stolarija više objekata, koja su pod zaštitom spomenika u Vojvodini, uključujući i sve železničke stanice od Bačke Topole do Horgoša.

NOVO ORAHOVO: STABLO ZA SVAKO NOVOROĐENČE

Dr Balint Pastor je takođe učestvovao u akciji sadnje drveća u Novom Orahovu, tokom koje je za svako novorođenče posađen hrast u parku preko puta škole.

Rudolf Šoš, predsednik školskog odbora i kandidat SVM-a za pokrajinsku skupštinu je rekao, da je do sada posađeno 26 stabala, a od poslednje sadnje drveća u selu je rođeno još 12 beba.

– Sadnjom drveća želimo da park učinimo lepšim, da postane jedno mesto gde roditelji mogu da se igraju sa decom. Važno je da roditelji osete da se veoma radujemo svakoj novoj bebi, kao i tome, što su ovde zasnovali porodicu, rekao je Rudolf Šoš.

Bačka Topola je opština za primer, jer opština finansijski podržava ideje mesnih zajednica, rekao je dr Balint Pastor.

– Zbog ovoga je važno da SVM kroz zastupanje interesa na pokrajinskom i republičkom nivou može da obezbedi sredstva za projekte opštine, a opština na ovaj način za projekte sela, rekao je Balint Pastor.

Posle sadnje drveća, partijski funkcioneri su obišli nedavno renovirani put u Pekarskoj ulici.

INVESTICIJE U BAČKOJ TOPOLI

U Bačkoj Topoli su posetili dom učenika, a potom pogledali i novi izgled centra grada. Smeštajni kapaciteti doma učenika su popunjeni, a nova mesta biće obezbeđena u renoviranoj zgradi nekadašnjeg hotela.

Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola je rekao, da su u skladu sa programom SVM-a na teritoriji opštine ostvarene mnoge investicije i da su u toku dalja ulaganja. Sve ovo značajno poboljšava kvalitet života u čitavoj opštini. Lokalna samouprava je sa javnim preduzećem „Srbijagas” potpisala ugovor vredan oko 20 miliona evra, a kroz celu opštinu biće izgrađen gasovod. Izgrađeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a dom učenika, koji je izgrađen pokrajinskim i opštinskim sredstvima, otvoren je 2021. godine. Izgrađeni su gradski stadion i fudbalska akademija, u toku je izgradnja zatvorenog bazena, a zaključen je i ugovor za izgradnju zgrade bivšeg hotela, čija je ukupna vrednost 315 miliona dinara.

– Molimo sve da glasaju za SVM 17. decembra, kako bismo mogli da nastavimo započeti posao, rekao je gradonačelnik.

Dr Balint Pastor je tokom obilaska istakao da Bačka Topola prolazi kroz ozbiljne promene, izgrađeni su objekti bez kojih se jedno naselje ne može smatrati gradom.

– Bačka Topola je za primer. To dokazuje, da tamo gde gradonačelnik vodi politiku u bojama SVM-a, može se očekivati ozbiljan napredak, jer privlačenjem pokrajinskih, republičkih resursa, kao i resursa iz Mađarske, mogu da se ostvare stari snovi o kojima se samo pričalo ili smo pričali pre 10-20 godina. A sada su ili realizovane nedavno, ili su u završnoj fazi realizacije, istakao je on.

Nyitókép: (Foto: Diana Kazinci Pasterko)