2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

O zdravoj ishrani

Predavanje za mlade sportiste u Malom Iđošu

Halasi Sabolč, predsednik Udruženja rvača „Mali Iđoš” i sportski stručnjak, održao je u utorak predavanje o pravilnoj ishrani mladim rvačima i njihovim roditeljima. Događaju su prisustvovali Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, Karolj Kovač, poslanik u pokrajinskom parlamentu i Ištvan Šandor, zamenik predsednika opštine Mali Iđoš.

– Svrha predavanja je da se ishrana malo približi deci, jer se u današnjem svetu ne može biti elitni sportista ako se ne vodi računa o ishrani. Dobro je što su na predavanju bili prisutni i roditelji, jer ako oni ne sarađuju, beskorisno je tražiti od dece da se zdravo hrane. Uz dobru ishranu, učinak će se vremenom poboljšati. Ako deca stalno unose samo ugljene hidrate u svoje telo, to im daje iznenadnu energiju, ali tokom meča je veoma brzo troše, a nivo šećera u krvi im vremenom opada, što takođe slabi njihov učinak, rekao je Sabolč Halaši.

Prvo predavanje održano je u Malom Iđošu, ali će ovaj stručnjak otići u sva naselja u kojima rvačka akademija ima podcentre.

Fizička aktivnost dece je veoma važna, a poslednjih godina je postignut značajan napredak po ovom pitanju, rekao je medijima Balint Juhas.

– Na inicijativu predsednika Ištvana Pastora završena je rvačka akademija u Kanjiži. Danas 27 polaznika akademije studira u Kanjiži, a pored toga, akademija obezbeđuje redovne treninge za oko 250 dece u 10 podcentara. U rvanju se oprobralo 80-90 dece, a danas podcentar ima 47 registrovana rvača. Mladi mogu redovno da se bave treninzima u oko 10 sportskih disciplina. Jedna od osnovnih težnji SVM-a je da mladima omogući obrazovanje, redovno vežbanje i bolji kvalitet života, naveo je predsednik izvršnog odbora SVM-a, i dodao da je i zdrava ishrana deo svega ovoga. Sabolč Halaši je na vrhu pokrajinske liste SVM-a, istakao je Balint Juhas, a zatim poručio, da bi se ovakvi i slični programi odvijali, 17. decembra građani mogu da podrže SVM sa dve 6-tice.

Nyitókép: (Foto: Janoš Lakatoš)