2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Čvrsti srpsko-mađarski odnosi

SVM je održao javnu tribinu i u Beogradu

U Beogradu, u okviru srpsko-mađarskih dana, Savez vojvođanskih Mađara predstavio je svoj izborni program, pošto i pokrajinska izborna lista SVM-a učestvuje na izborima pod rednim brojem 6, a smatrali su važnim da predstave ne samo republičku izbornu listu, nego da razgovaraju sa Beograđanima o njihovim aktivnostima na pokrajinskom nivou, kao i na nivou grada Beograda. U Beogradu, SVM učestvuje na gradskim izborima u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

Nebojša Marjanović, predsednik Gradske organizacije SVM-a Beograda, istakao je da je važno da SVM i dalje bude deo gradske skupštine, jer onda može da učestvuje u radu i na ovom nivou, bilo da je reč o organizacionim ili strateškim pitanjima. On je istakao, da je 42. na listi kandidata, sa kojom može da očekuje nastavak dosadašnjeg posla.

Poslanica SVM-a Elvira Kovač istakla je da njenoj stranci nije nimalo drago što će ponovo biti održani izbori, jer će započeti posao biti prekinut, pa je izrazila nadu da će nakon decembarskih izbora građani tek 2027. godine ponovo moći da izađu na birališta. Istovremeno, ona je naglasila, da i pored toga postoji kontinuitet u njihovom radu, bilo da je reč o prisustvu na gradskom, pokrajinskom ili republičkom nivou. Pojačavši svoje političko prisustvo, i ovoga puta žele da nastave započete aktivnosti.

Dr Ferenc Vicko, državni sekretar ministarstva zdravlja je rekao da teže zdravstvenoj zaštiti koja je dostupna svima. Prema programu SVM-a, značajno je i jačanje primarne zdravstvene zaštite. On se dotakao prevencije bolesti, značaja vakcinacije i skrining testova, u čemu veoma važnu ulogu imaju dijagnostički uređaji.

Anamaria Viček, državna sekretarka ministarstva prosvete, skrenula je pažnju na činjenicu da je SVM u svom političkom delovanju odavno prevazišao pitanja mađarske manjine. Pored manjinskih prava i obrazovanja manjina, i sama se bavi inkluzivnim obrazovanjem i prevencijom nasilja i diskriminacije pri ministarstvu prosvete. Ona je istakla, da se SVM trudi da na svim poljima dokaže da je aktivna stranka i da može da se izbori sa svim postavljenim zadacima.

Pokrajinska poslanica Ana-Maria Pinter je istakla, da bi i u narednom periodu želeli da svoj posao obavljaju na način, koji je dostojan posla koji je započeo Ištvan Pastor.

Predstavljena je izložba „Velike ljubavi slavnih Srba i Mađara”. Profesor Mate Ađanski, autor izložbe, ukazao je da izložba nije samo o ljubavnom životu vladara, već i o odnosu dva naroda, snažnim istorijskim korenima između srpskog i mađarskog naroda.

Nyitókép: (Foto: Hajnalka Mikloš)