2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Za zastupanje mađarskih interesa

Tokom obilaska Kanjiže, dr Balint Pastor se susreo sa čelnicima i preduzetnicima ovog naselja

Kanjižu je u utorak posetio dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, a sa njim su bili i političari SVM-a iz okolnih naselja, kao i kandidati na republičkoj i pokrajinskoj izbornoj listi. Dr Balint Pastor je posetio lokalni radio, gde je u studijskom intervjuu istakao značaj učešća na predstojećim izborima.

Balint Pastor je nakon obilaska prostorija javnog komunalnog preduzeća „Komunalac”, pogledao i radove koji su trenutno u toku na Velikoj terasi. Delegacija je potom posetila jednu porodičnu firmu, gde su razgovarali sa menadžerom te kompanije, Rihardom Doboom, koji je govorio o izazovima trenutne ekonomske situacije.

U "Cnesi", direktor Karolj Šarnjai je dočekao i odveo goste u obilazak. Ova obrazovna i kulturna ustanova je u poslednje vreme prošla kroz mnoge renovacije, od kojih je većina sprovedena bespovratnim sredstvima iz podrške.

Dr Balint Pastor je rekao, da su mogli da sagledaju zašto je zastupanje mađarskih interesa važno bilo u republičkom ili pokrajinskom parlamentu.

– Ovo javno preduzeće je uspešno apliciralo kod republičkog ministarstva zaštite životne sredine, a za to je bilo neophodno da SVM u Beogradu ima takav ugled, da ovo bude omogućeno. U zemlji postoji skoro 170 opština, a konkurencija na konkursima je velika. Pobeđuje opština koja ima pravi lobi. Isto važi i u slučaju Cnesa i Velike terase. Za ovo je neophodno da SVM ima jaku političku zastupljenost. Što se preduzetnika tiče, velika pomoć je i Fondacija „Prosperitati”, i baš iz tog razloga sam srećan, što ćemo narednih dana moći da najavimo raspisivanje novih konkursa. Molimo narod da podrži listu SVM-a 17. decembra na republičkom i pokrajinskom nivou, kako bismo mogli da nastavimo sa realizacijom svih ovih investicija u opštini Kanjiža, čuli smo od dr Balinta Pastora.

Gradonačelnik Robert Fejstamer je takođe naglasio da je dobra saradnja sa pokrajinskim i republičkim organima veoma važna za većinu razvojnih investicija lokalnih samouprava, gde je zastupanje mađarskih interesa od suštinskog značaja.

Nyitókép: (Foto: Arpad Gergelj)