2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Stubovi zajednice

Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati” posetio je Tordu

U nedelju uveče Tordu je posetio Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati” i predsednik Izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara. On je posetio dva poljoprivrednika, koji su uspešno konkurisali kod fondacije u nekoliko navrata.

Porodična farma Irene Kiš se sastoji od 16 hektara zemlje. Od osnivanja Fondacije „Prosperitati” prijavljivali su se u skoro svakom krugu konkursa, kupujući zemljište i nekoliko poljoprivrednih mašina. Atila Kiš, upravnik gazdinstva rekao je da nedavni talas poskupljenja nije poštedeo ni poljoprivredni sektor.

– Ove mašine već skoro duplo više koštaju, veoma smo zahvalni Fondaciji „Prosperitati” na podršci. Mašinski park mora da se kontinuirano jača, kako bi mogao da ide u korak sa razvojem, rekao je ovaj poljoprivrednik.

Žolt Lerinc, poljoprivrednik iz Torde, uzgaja pšenicu, kukuruz i suncokret na površini od 140 hektara. Prati konkursne mogućnosti Fondacije „Prosperitati”, a do sada se uspešno prijavio na pet konkursa, zahvaljujući kojima je povećao površinu svoje zemlje i kupio nove mašine i traktore.

Ove konkursne mogućnosti su od velike pomoći našoj privredi. Sa novim mašinama zemlju obrađujemo stručnije i modernije. Zahvaljujući ovoj podršci uspeli smo da proširimo naše delatnosti. Žolt Lerinc je dodao, da Fondacija „Prosperitati” pomaže da se premoste trenutna poskupljenja.

Balint Juhas je na osnovu viđenog rekao, da rade na nastavku.

– Mali poljoprivrednici, porodična gazdinstva, zajednice u rasejanju poput Torde su stubovi koji su veoma važni u pogledu prosperiteta i opstanka u zemlji. Torda je veliki pobednik programa ekonomskog razvoja, koji je osmislio i za koji se borio predsednik Pastor. Čak i srazmerno broju stanovnika, budući da ima više od 200 uspešnih prijava i prijavljenih na konkurse, a uz subvenciju od 1,7 miliona evra, u selu su realizovane investicije u vrednosti od blizu 3 miliona evra. Borimo se i radimo na nastavku. Moramo ojačati ove zajednice, jer su ove investicije oslonac za prosperitet u domovini, a ko, ako ne SVM? Obraćamo pažnju na zajednice u rasejanju. Kulturni život bi bio veoma tmuran, da SVM ne podržava lokalne inicijative na različitim nivoima, ne bi bilo Festivala kukuruza, ne bi bilo ni dana kulture, ne bi bilo ni ovih ovde kupljenih kuća, ni započetih, a ni postojećih poslovnih poduhvata, kao ni porodičnih gazdinstava, koje znače stubove za ove zajednice, rekao je Balint Juhas.

Nyitókép: (Foto: Hajnalka Vidač)