2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

,, Naš zadatak je jačanje vojvođanskih zajednica u rasejanju”

U Svilojevo je održana vojvođanska centralna svečanost Dana mađarskih zajednica u rasejanju

Svilojevo je u nedelju bio domaćin vojvođanske centralne svečanosti Dana mađarskih zajednica u rasejanju.

Svečani govornik ove manifestacije bio je dr Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara. On je, između ostalog, istakao značaj jačanja mađarskih zajednica u rasejanju u Vojvodini.

„Svaki Mađar je važan i nijedan Mađar nije sam, jer smo tu za vas radnim danima i praznicima. To se dešava ne samo na nivou reči, već i na nivou rada. Trudimo se da obratimo pažnju na vaše potrebe, ne samo u pogledu obrazovanja, kulture i različitih razvojnih investicija za očuvanje identiteta, već i u oblasti ekonomskog razvoja, subvencija poljoprivrednicima, otvaranja novih radnih mesta i razvoja infrastrukture. U proteklom periodu i u zapadnoj Bačkoj su neki putevi pretvoreni u stanje koje otprilike već više liči na pistu aviona, što nije slučaj ni u mnogim drugim krajevima Bačke, rekao je v.d. predsednika stranke.

Ceremonija je počela kod statue Turul. Vlč. Ištvan Kurin, lokalni paroh je dao blagoslov, zatim su u ime okupljenih na proslavi dr Balint Pastor, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, Ilona Pelt, predsednica zapadnobačke okružne organizacije SVM-a, i Žužana Dukić, predsednica Mesne organizacije SVM-a u Svilojevu, odali počast sećanju na rodoljublje poginulih u Prvom svetskom ratu.

Nakon toga je upriličen kulturni program u sali lokalnog pozorišta. Nakon zajedničkog intoniranja državne himne, minutom ćutanja odali su počast sećanju na Ištvana Pastora. Kako je navedeno, bez aktivne brige predsednika Pastora, zajednice u rasejanju ne bi mogle da idu putem opstanka i kontinuiranog razvoja.

U svečanom programu, između ostalog, nastupili su horovi, glumačke, pevačke i folklorne grupe, recitovane su pesme, pričane narodne priče, svirale su citre.

Nyitókép: (Foto: Timea L. Moger)