2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Svečanost škole koja gradi zajednicu

Obrazovna ustanova u Pačiru je svoju svečanost upriličila obilaskom košarkaškog terena i bogatom priredbom učenika

Obilaskom renoviranog košarkaškog terena počela je svečanost Osnovne škole „Moša Pijade” u Pačiru. Kompletnu rekonstrukciju i opremanje pokrajinski sekretarijat za sport podržao je sa 2 miliona 9 hiljada dinara. Na pozorišnoj manifestaciji, direktorica Gizela Kiš Meheskei se sa poštovanjem prisetila preminulog predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvana Pastora, koji je svojim radom kontinuirano podržavao ovu obrazovnu ustanovu. Ona je rekla da bi ove godine za uređenje školske zgrade moglo da bude utrošeno više od 18 miliona dinara. Od pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje dobili su subvenciju od 12 miliona 700 hiljada dinara, čime je obezbeđeno uvođenje grejanja na gas, dodatno opremanje fiskulturne sale, energetski efikasno osvetljenje. Opština Bačka Topola je doprinela sa dodatnih 2,5 miliona dinara za renoviranje košarkaškog terena i igrališta naše škole. Ona se zahvalila mesnoj zajednici i Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine na pomoći pri pisanju konkursne prijave, i zato što su igralište učinili bezbednim.

Žolt Sakalaš, potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje, istakao je da su škole osnova razvoja naših zajednica, a cilj pokrajinske vlade je da vojvođanskim učenicima omogući da uče u što boljim uslovima.

– Sekretarijat ima dobru saradnju sa školom u Pačiru unazad već nekoliko godina, zahvaljujući kojoj se ustanova može razvijati i obnavljati iz godine u godinu. Prijavljivanje na konkurs je završeno, sad pokušavamo da završimo projekte. Sledeće godine ćemo pokušati da formulišemo naše razvojne i programske ciljeve sa sličnim zamahom. Prema budžetu za 2024. godinu, ovogodišnja sredstva na konkursu biće i sledeće godine dostupna osnovnim i srednjim školama, izjavio je Žolt Sakalas.

Balint Juhas, predsednik Izvršnog odbora SVM-a, upravitelj Fondacije „Prosperitati” je rekao, da je SVM u proteklom periodu podržao investicije u skoro 60 obrazovnih ustanova u kojima se nastava odvija i na mađarskom nastavnom jeziku, pa je svoju podršku dao i školi u Pačiru.

Nyitókép: (Foto: Diana Kazinci Pasterko)