2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Važno je da svi stanu u borbene redove

Političari SVM-a obišli lokalne investicije u Debeljači i održali javnu tribinu

Političari Saveza vojvođanskih Mađara obišli su u četvrtak popodne nekoliko uspešnih investicija u Debeljači.

U Osnovnoj školi „Moša Pijade”, direktorica Kristina Vidrač je na licu mesta rekla, da je broj đaka prvaka udvostručen u odnosu na prethodne godine. Ona je predstavila investicije koje su realizovane iz republičkih i pokrajinskih izvora, zamenu stolarije. Zahvaljujući ovom renoviranju biće ušteđeno mnogo energije, rekla je direktorica.

Ištvan Njiređhazi i njegova supruga Timea bave se poljoprivredom. Na proleće su se uspešno prijavili na konkurs pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, na kojem su dobili jednu novu, savremenu i modernu sejalicu.

Preduzetnik Zoltan Bečei je svoju je budućnost pronašao u preradi i prodaji mesa. On je četvrta generacija u svojoj porodici koja budućnost vidi u mesnoj industriji. Imaju četiri prodavnice i planiraju da otvore restoran brze hrane. Rade i na izgradnji jedne veće, modernije klanice. Iz sopstvenih sredstava, kao i uspešnom prijavom na konkurs Fondacije „Prosperitati”, nabavili su mašine neophodne za preradu mesa.

Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, izrazila je svoje zadovoljstvo viđenim.

– Imamo veoma pozitivna iskustva da je i u tako maloj sredini moguće opstati u rodnoj zemlji. Videli smo konkretne primere za to u slučaju porodica Njiređhazi i Bečei, koji su uspešno učestvovali na konkursima, naglasila je Elvira Kovač.

Političari SVM-a održali su i javnu tribinu o poljoprivredi, na kojoj je Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu upoznao prisutne sa sistemom pokrajinskih subvencija.

– Poslednjih godina trudili smo se da malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima obezbedimo subvencije koje im pomažu u svakodnevnom radu, naglasio je on.

Prema rečima dr Viktora Molnara, direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, povodom ovakvih tribina mogu da sednu sa poljoprivrednicima,, iznesu najaktuelnije vesti, i da odgovore na njihove probleme.

– Na svakom nivou i u svakoj situaciji mi pre svega zastupamo interese vojvođanskih Mađara, bez obzira ko radi na kojoj funkciji i u kom sektoru, naglasio je dr Viktor Molnar.

Državni sekretar za poljoprivredu Atila Juhas sumirao je njihove ovogodišnje rezultate.

– Za proteklih 4-5 meseci udvostručili smo iznos podrške po površini obradive zemlje, a uspeli smo da postignemo da poljoprivrednici budu subvencionisani do sto hektara, postigli smo ukidanje naknade za odvodnjavanje, a gorivo će biti 50 dinara jeftinije od prvog januara, izvestio je državni sekretar za poljoprivredu.

Kandidat za narodnog poslanika Jožef Tobijaš rekao je, da je važno da SVM bude zastupljen u delovima Vojvodine koja su naseljena Mađarima.

– SVM je jedini legitimni predstavnik Mađara u Vojvodini, jer je jedina mađarska stranka, koja je sastavila punu mađarsku listu i za republičku i za pokrajinsku izbornu listu, ima mađarske državne sekretare, kao i mađarske pokrajinske sekretare, koji uživaju poverenje mađarskih ljudi, istakao je Jožef Tobijaš.

Elvira Kovač je ohrabrila prisutne da učestvuju na izborima.

– Važno je da ljudi izađu na izbore 17. decembra. Stabilna, normalna vlada sa punim mandatom bila bi neophodna da bismo sproveli naše konkretne ciljeve. Izgubili smo predsednika dva dana pre raspisivanja izbora, ali znamo da bi i on želeo da svi stanu u borbene redove. Svi osećaju važnost izbora i rada, naglasila je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Hajnalka Vidač)