2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Čak i jedan Mađar je bitan

Elvira Kovač: Važno je obezbediti učenje na maternjem jeziku u rasejanju

Pitanjem opstanka mađarskih zajednica u rasejanju u Karpatskom basenu bavila se i radna grupa za rasejanje-dijasporu „KMKF”-a (Foruma mađarskih predstavnika Karpatskog basena) na svom juče održanom sastanku u Budimpešti povodom Dana mađarske dijaspore. Oni su analizirali podatke prošlogodišnjeg popisa, i otkrili da, uz nekoliko izuzetaka, zajednice i dalje karakteriše pad broja stanovnika.

Sastanku je prisustvovala Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, koja je za naš list rekla da podaci popisa koji su prošle godine na više mesta pokazuju slične trendove, da starenje i iseljavanje gotovo svuda utiču na opstanak mađarske zajednice u karpatskim basenima, pošto se smanjio broj mađarskog stanovništva.

– Situacija u Evropi je delimično drugačija nego u svetu, jer kako se pokazalo, na primer, u Kanadi, ono što na drugim mestima izaziva gubitak pad stanovništva za njih znači i povećanje, osvrnula se potpredsednica na emigraciju u Kanadu. Ni situacija sa emigracijom nije tako jednostavna, jer je tamo asimilacija veoma jaka, dodala je ona. Istovremeno, u specifičnoj situaciji je i Zakarpatska mađarska zajednica, istakla je Elvira Kovač, osvrnuvši se na ozbiljne posledice rata koji besni u Ukrajini.

Ona je navela da su svi Mađari bitni.

Važno je učiti iz iskustava jedni drugih. Ona je, između ostalog, prenela i vojvođansko iskustvo, navodeći da SVM čini sve da ona deca koja žele da nastave osnovno i srednje obrazovanje na maternjem jeziku to mogu. Tako se i uz odobrenje mogu otvoriti odeljenja srednjih škola sa 5 učenika.

– U prvoj polovini sastanka radne grupe uglavnom smo razgovarali o položaju Mađara u Karpatskom basenu i u okviru njega o situacijiu  rasejanja u Transilvaniji, Slovačkoj, Vojvodini i manjim mađarskim zajednicama. Nakon toga smo se bavili dijasporom, pre svega o Mađarima koji žive u zapadnoj Evropi i širom sveta, o održavanju identiteta, kulturnim programima, vikend školama, raznim zanimanjima za decu i starije generacije koje žive u dijaspori, saznali smo od predstavnika SVM, koji je ukazao na značaj manjinske politike u ovim zajednicama. Ona je rekla da je ovog puta bilo reči i o predstojećim izborima u Karpatskom basenu. Primera radi, iako je u Slovačkoj sakupljeno 130.000 glasova, to, nažalost, nije bilo dovoljno da Mađari u Slovačkoj uđu u parlament.

– I sama sam ranije govorila o Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, a sada sam u vezi sa izborima naglasila koliko je važno održati političku moć SVM-a ne samo u narodnoj skupštini, već i u vladi, naglasila je Elvira Kovač.

Radna grupa KMKF za rasejanje–dijasporu je na početku sastanka minutom ćutanja odala počast sećanju na Ištvana Pastora, koji je bio predsedavajući stalnog komiteta „KMKF”-a. Nekoliko ljudi je istaklo njegov značaj u životu Mađara u Karpatskom basenu.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)