2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Održana je javna tribina u mesnoj zajednici „Zorka”

SVM je uključen i u izradu zakona o stanovanju

Savez vojvođanskih Mađara je u utorak uveče održao javnu tribinu u mesnoj zajednici „Zorka” u Subotici. Na razgovoru je bio prisutan Zoltan Kudlik, predsednik mesne organizacije, a gosti su bili Elvira Kovač, potpredsednica stranke, Akoš Ujhelji, narodni poslanik SVM-a i Daniel Đivanović, predsednik Gradske organizacije SVM-a u Subotici.

– Građani su na tribini mogli da se upoznaju sa republičkom izbornom listom SVM-a koja će nastupiti na predstojećim izborima. Smatramo važnim da se i oni upoznaju sa programom stranke. SVM je odgovorna stranka, koja svoju politiku vodi programski, a i na prošlim izborima se građanima predstavila sa programom koji je stanovništvo podržalo. Deo ovoga je predstavljeno na tribini. Bilo je reči o infrastrukturnim investicijama, kao i predlozima vezanim za migrantska pitanja, rekao je Zoltan Kudlik.

Akoš Ujhelji je rekao da će nastaviti da rade na zadacima koji su već započeti, na primer, u okviru projekta „Čista Srbija” biće izgrađeno po jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Čantaviru i Bajmoku. Pomenute su investicije u razvoj železnice, kao i uklanjanje divljih deponija smeća. Narodni poslanik je rekao, da je stranka u prošlom mandatu uradila mnogo pre svega za dobrobit Mađara koji žive ovde, ali se zalagala i za zakone koji nisu korisni isključivo ovoj manjini, ali i na nju imaju pozitivan uticaj. To uključuje povećanje penzija i primanja zaposlenih u javnom sektoru, kao i ukidanje naknade za odvodnjavanje. Što se tiče Subotice, u planovima stranke su, na primer, izgradnja pešačke i biciklističke staze oko akva-parka, izgradnja nove trake na ipsilon kraku, čišćenje kanala za navodnjavanje, a podnet je i tender za renoviranje krovne konstrukcije Gradske kuće. Kako je dodao Akoš Ujhelji, oni su uključeni i u izradu zakona koji se odnosi na stanovanje, a zalažu se za formulisanje tačaka preko kojih bi se mogla realizovati podrška mladim porodicama i ugroženima kategorijama stanovništva.

Elvira Kovač je rekla, da će pruga na deonici Subotica–Segedin biti predata 28. novembra, a prvi putnički saobraćaj će krenuti 29. novembra, nakon čega će putnički voz saobraćati na svaka tri sata. Radi lakšeg prelaska granice za putnike koji rade preko granice, promeniće se radno vreme graničnog prelaza Horgoš 2.

– Prva tačka našeg izbornog programa je bezbednost građana i upravljanje migrantskom krizom. Jasno je da su drugi do sada razmišljali drugačije o ovome. Drago nam je da se mišljenja drugih stranaka približavaju našem stavu, od 2015. godine govorimo o ovome, sada već sve jače i glasnije. Policija i žandarmi moraju biti prisutni u svim naseljima u kojima ima migranata. Oni moraju biti prevezeni u prihvatne centre, a svako ko je umešan u njihov šverc mora biti strogo kažnjen u skladu sa kaznama predviđenim krivičnim zakonikom. Radimo na tome da se zadrži prisutnost policije i kontrole na tom području, a prethodnih dana o ovome je imao konsultacije i vršilac dužnosti predsednika sa ministrom unutrašnjih poslova, objasnila je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Hermina Gal)