2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Neophodno nam je jedinstvo i sloga!

Balint Pastor: Bez snažnog zastupanja mađarskih interesa, ne možemo učiniti pomak u pitanjima značajnim za zajednicu

U utorak uveče u Temerinu je održana javna tribina, na kojoj su okupljene pozdravili dr Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, Rozalija Ekreš, narodna poslanica, Atila Juhas, državni sekretar ministarstva poljoprivrede i Bela Siveri, predsednik mesne organizacije.

– Obilazimo teren i informišemo ljude o postignutim rezultatima u proteklom periodu, a molimo ljude da nam ukažu poverenje 17. decembra. Veoma je važno da se u ovom teškom periodu pokaže da je mađarska zajednica u Vojvodini jedinstvena i da i na izborima stoji uz SVM. „Bez snažnog zastupanja mađarskih interesa, ne možemo učiniti pomak u pitanjima značajnim za zajednicu , bilo da je reč o odeljenjima sa malim brojem učenika, investicijama u razvoj infrastrukture, poljoprivredi ili drugim pitanjima važnim sa stanovišta očuvanja identiteta”, rekao je vršilac dužnosti lidera stranke.

– SVM sledeće godine puni 30 godina. Spremamo se da ovo proslavimo na način da tad imamo jaku zastupljenost mađarskih interesa. Optimista sam, vidim da je mađarska zajednica u Vojvodini otprilike u istom raspoloženju kao poslednji put možda 2008. godine kada je stvorena „Mađarska koalicija”. I sada ljudi govore da u ovoj teškoj situaciji, čak i ako se ne slažu sa svime što je SVM uradio ili radi, oni daju podršku i podržavaju nas. Veoma je važno da se držimo zajedno jer Srbija ima izbore u proseku na svake dve godine. Dovoljno je da jednom ne obratimo pažnju i ne postignemo dobar rezultat, onda bi smo se kod svih pitanja kod kojih postoji pomak, vratili na početak. Vidimo da kada su na dnevnom redu bilo kakve zakonske regulative koje regulišu obrazovanje, kulturu, javno informisanje, upotrebu jezika, moraju se zaštititi ovlašćenja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, autonomija, obrazovanje i kultura Mađara, rekao je Balint Pastor.

– SVM i dalje ima ozbiljan program. Takođe imamo listu rezultata i ciljeva koje svako može da pogleda i pročita. Ako bi se SVM slomio i oslabio, onda bi šanse za budućnost Mađara u Vojvodini bile slomljene. Zato moramo da pokažemo snagu mađarske zajednice u Vojvodini, dodao je on.

Rozalija Ekreš je u svom govoru istakla, da su zahvaljujući stranci postignuti rezultati koji direktno utiču na Temerince. Takvi su programi za podršku školovanju učenika, kao i subvencije za porodice ili subvencije Fondacije „Prosperitati”. Temerinci su masovno konkurisali i masovno dobijali sredstva. Najvažniji rezultat je srpsko-mađarsko pomirenje, jer je Temerin pre 15 godina bio poznat po tome što su tukli Mađare, a sada se čini da je to prošlost.

Na kraju večeri Atila Juhas je govorio o konkursima u poljoprivredi.

Nyitókép: (Foto: Dženifer Kasa)